В Закарпатті збирають перший урожай овочів
Город - це прибутковий бізнес. Доведено мешканцями села Заріччя, що на Закарпатті. Тут уже готуються зібрати перший врожай овочів. ми продовжуємо серіал "село і криза" - в останній серії йтиметься про те, як можна заробити на власній землі. Все багатство закарпатців - кілька гектарів піщаних грунтів. Та саме звідси до столиці везуть по кількасот тонн ранніх овочів. Як зробити бізнес на власному городі? - секрети аграріїв знає Тетяна Штан.
Тетяна Штан, журналіст:
- У селі Зарічному город родить 2 на рік перше насіння у теплицях сіють ще у середині січня. Вже у травня тут з’являться перші овочі потім землю переорюють і садять нові заженці.
Польові роботи у Василя Марка закінчуються і одразу ж починаються у грудні. Тільки-но тут зібрали врожай - теплиці готують до наступної посадки.
Василь Вароді, господар:
- Перед посадкою ми підготовлюємо собі грунт, застелюємо в теплицю навоз см 15 -20 верх навозу насипаємо перегноєм чорним.
Без підживлення сподіватися на щедрий врожай від закарпатської землі - годі. Працювати треба ретельно і важко - кожній рослині в буквальному розумінні виділяється клапоть удобреної землі.
Василь Марко, господар:
- У нас у кожній хаті робимо ми от такі лади: значить, знизу підставляється підставочка вона витаскується видавлюємо потім лопатою виймаємо", от такі вже горбочки виймаєш і отак от робиться ставиться стебло і отак пальцем заправили і все.
Від морозів овочі рятують теплиці. Міцну плівку купують або в Польщі, або в Угорщині - каркас зварюють власноруч. Камаза дров чи вугілля вистачає - на всю зиму.
Основну ставку Василь цього року зробив на перець і капусту. Остання вже майже дозріла - за кілька тижнів її продадуть. На місце капусти висадять перець - і врожай збиратимуть вже до морозів.
Василь Вароді, господар:
- Ми його весь час чим підійшов стандартний росту набрав приходять машини забирають заводи рвемо, або на базар мішків 15-20 повезли масово як починає підростати значить машина підходить приїжджають центнерів 2-3 у кого скільки.
У теплиці сусідів вже з'явилися зелені помідори. Добрий врожай - це технології висадки, напрацьовані роками.
Василь Вароді, господар:
- Січня сіяні і місяць ростуть посіяні потом пікіруються, а потім ще перекладаємо і так садимо. Ось пасинки маленькі є відриваємо, щоб вони сюди росли, в помідори.
Помідори - овочі вередливі. Від дощу вони чорніють, від палючого сонця стають надто м'якими - і не годяться на продаж. Тож аби зібрати 25 тонн з однієї теплиці Василю довелося вигадувати свою систему поливу.
Василь Вароді, господар:
- 1 годину можна включати не більше.бо можна перемсмочити їх і то 2 на разу в неділлю більш не можна.
Городництво у Заріччі - єдина робота. Тож теплицями тут вкриті не лише рівнини, а й гори. Овочевий бізнес - це майже лотерея - прибуток залежить і від погоди, і від врожaю, і від цін на базарах. Зірвати куш можна лише тяжкою працею.
Із Закарпаття Тетяна Штан, Дмитро Поденко, К1.