Ветеринари впровадили "закритий режим" на свинофермах
Держкомітет ветеринарної медицини зобов'язав свинокомплекси працювати в "закритому режимі". Таке рішення ухвалили вчора, а сьогодні ми перевірили, як його виконують. Наша знімальна група побувала на Київщині, у Миронівському районі, де є багато свиноферм. Чи готові аграрії до зустрічі з вірусом-мутантом, знає Роман Бочкала.
Це один із найбільших свинокомплексів Київщини. Поголів'я: 11 тисяч свиней. За огорожу нікого не пускають. Допуск до худоби мають лише ветеринари і персонал - після душу. В яких умовах утримують тутешніх свиней, можна побачити тільки на фото. Але це звичний режим, каже директор цього сільгосппідприємства Сергій Руденко.
Сергій Руденко, виконавчий директор сільгосппідприємства "Агросвіт":
- Ми ніяких додаткових мір не приймаємо. Єдине - провели інструктаж зі своїми працівниками. Наголосили про існуючу проблему, про наслідки, які можуть бути, тому що вражаються не тільки тварини, а й люди.
Місцевих аграріїв дуже турбує те, як швидко поширюється свинячий грип. Та головне, їх лякає те, що вони майже нічого не знають про цю хворобу.
Сергій Руденко, виконавчий директор сільгосппідприємства "Агросвіт":
- Це може бути крах.
Ця прес-конференція відбулася вчора. На ній заступник голови державного комітету ветеринарної медицини Юрій Садварі запевнив, що фермерам уже почали роз'яснювати, що таке свинячий грип та як із ним боротися.
Юрій Садварі, заступник голови держкомітету ветеринарної медицини:
- Це вже на місцях зобов’язано дирекцію ринків, власників, дирекцію свинокомплексів, ветеринарних спеціалістів. Вони мають відслідковувати цих людей и відлучати від роботи.
Згідно з цим розпорядженням, усі свиноферми повинні працювати в "закритому режимі". Що це означає - не пояснюють.
Роман Бочкала, журналіст:
- На цій фермі все як до вірусу. Про так званий "закритий режим" тут нічого не чули. Потрапити сюди може будь хто, хоча б тому що ніякого паркану не має.
Першим ми побачили цього хворого порося - просто на вулиці. Працівники ферми запевнили, що це не свинячий грип, а якесь інше захворювання. Яке саме - вони не знають. П'ятачків на цій фермі щодня стає більше. Бо вирощувати свиней зараз вигідно, каже зоотехнік Надія - пшениця дешева.
Про свинячий грип Надія ніколи не чула. Тому й не вживає ніяких заходів. Мовляв, по телебаченню лише загальна інформація, газет у цьому селі немає, а інтернету - тим паче.
Надія Сад, зоотехнік:
- Якби це хтось нам якусь інформацію подав, як воно протікає хвороба ця. Це треба, щоб ветлікарі про це розказували.
Про те, що свинокомплекси повинні працювати в закритому режимі, зоотехнік дізналася від нас. Прочитавши розпорядження - Надія так і не зрозуміла, що саме мається на увазі.
Надія Сад, зоотехнік:
- Карантин - це на приклад - я знаю. Закритий шлагбаум, та щоб нікого не пускати. А в "закритому режимі" – не знаю. Але на сьогодні господарства продають на ринок м’ясо.
Покупців свинячий грип не лякає. Здається, вони ладні на все, аби придбати цю свинку. Якщо вірус все ж таки добереться до України, то на цій фермі припускають, що виріжуть усіх дорослих свиней. Проблеми в цьому не бачать, бо ці тварини однаково більше року не живуть.
З Київщина, Роман Бочкала, Сергій Дубінін, К1