Головна Мапа сайту Контакти
RSS
15 травня 2009
Один день. Україна

Закарпатські винні "королівські" погреби

21:10

Наступна наша розповідь - про таємниці середнянських підвалів. Їх будували, аби здобути перемогу у війні, та прославилися вони зовсім іншим призначенням. Ми продовжуємо серіал "Світ за очі". Цього разу ми розповімо про закарпатські винні погреби.

Перші згадки про них датовані ще 16-тим століттям, згодом  підземелля потрапили до царських літописів Петра Першого та навіть увійшли до церковних хронік. Де народжується українська істина у вині  - бачила Тетяна Штан.

Кілометрові тунелі  у гірських породах видовбували кирками турецькі полонені, а слава засновників дісталася переможцям-завойовникам. Рицарі ордену тамплієрів підземні ходи будували  на випадок війни, та вже у 18 сторіччі місцеві вельможі облаштували тут винні погреби.

Лариса Большакова, головний інженер винного підприємства:

- Вот это называются "королевские подвалы", где Петр первый держал вино, Роберт венгерский король держал вино но какой здесь аромат  - вы ощущаете.

Сухі білі вина із Закарпаття доправляли аж до Санкт-Петербурга. Везли бочки на повозках  взимку, аби напІй не зіпсувався. Одна з історій навіть увійшла до царських літописів.

Лариса Большакова, головний інженер винного підприємства:

- Был случай, когда обоз вез вино, это была зима, довольно суровая, на перевалах случилась поломка и вот пока люди ремонтировались люди стали замерзать, тогда начальник обоза взял на себя большую ответственность он нарушил печать, вскрыл бочку брал сухое белое вино, поил людей и спас от замерзания.Но дорога была дальняя и бочка открыта вот они в пути почка открыта пока доехали выпили. и тогда Петр первый казнил начальника обоза, что бы другие не открывали вина.

Класичних рецептів створення сухих та десертних вин тут дотримуються і донині. Витримують напІй богів лише у дубових бочках. Вік дерева - не менше ста років. Про його якість  у вісімнадцятому столітті турбувалася навіть церква. У погребах існувала келія для священика.

Лариса Большакова, головний інженер винного підприємства:

- Где священник молился над первым молодым вином после его  посвящения прихожани имели право  брать и пить вино.

Куди насправді тягнуться тунелі  - ніхто не знає. Під винні погреби зайнято лише 2 кілометри, а всього викопали чотири. Входи далі  - замуровані.

Тетяна Штан, журналіст:

- Заблукати двокілометровими винними погребами не можливо, адже кожен підземний тунель має свою вулицю ось тягнеться керичанинка. А ось тут починається лівий центральний вихід він тягнеться на 53 метри.

Наприкінці цього тунелю  розташована головна памятка середнянських підвалів - дегустаційна зала. За цим столом спочатку пригощали радянських лідерів, потім  - президентів України.

Лариса Большакова, головний інженер винного підприємства:

- Вот вы присядьте как в них удобно сидеть они устойчивые  ну присядьте присядьте - главное в них всякие габариты влазят и они устойчивцые.

Міцність стільців та вин тут щодня випробовують сотні туристів. Скарг покищо не було.

Із Закарпаття Тетяна Штан, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма