Золоті руки. Піду в кухарі
"Один день" знає безліч мирних способів забезпечити собі заможну старість. Ми продовжуємо серіал про потрібні професії "Золоті руки". В попередніх серіях ми розповідали про сантехніка, токаря та закрійника - їх можна переглянути на нашому сайті. А сьогодні мова піде про кулінара. Цей фах теж чомусь вважається непрестижним, але дозволяє непогано заробити. Наприклад, шеф-кухар дорогого ресторану отримує від двох тисяч доларів. До того ж, вміння швидко і смачно готувати знадобиться вдома. Випробувати свій кулінарний талант вирішила і Дарина Горова.
Любов і голод - от дві стихії, в яких існує кухар. Любов до якісної та смачної їжі та непереборне бажання її створювати. І тоді будь-які кризи нам не страшні!
Його останній проект - ресторан грецької кухні. У новому закладі продумує все: від страв у меню до облаштування інтер'єру. Вивчає досвід колег, подорожуючи закордоном. З-під ножа колись звичайного кухаря вийшли не тільки мільйони салатів, за його рецептами в Києві відкрили 10 ресторанів. А починав, як і всі.
Семен Чорноіван
Училище закінчив у 80-му. Працював у вагоні-ресторані. Зараз створює нові заклади в одній з найбільших ресторанних мереж країни. Велика квартира в новобудові. В сім'ї дві машини.
Шеф-кухар не лише готує чи вигадує авторські рецепти, а й стежить за чистотою та наповненням холодильників.
Семен Чорноіван, бренд-шеф-кухар:
- Помытые овощи, заготовки всевозможные, для того, чтобы повар встал, достал, удобно для работы.
Контролює він і роботу персоналу. Клієнти замовили грецький салат: помідори, огірки, перець, цибуля. Плюс маслини, овечий сир та оливкова олія. Але найважливіше - красиве оформлення.
Семен Чорноіван, бренд-шеф-кухар:
- Еду надо в первую очередь есть глазами. Если ты ее не съешь глазами, она потом в любом случае будет невкусной, даже если она приготовлена вкусно.
Чимало страв грецької кухні готують на вуглинках. Зараз тут шкварчать курячі стейки і ставрида. Смачний маринад, смакуватиме і м'ясо.
Семен Чорноіван, бренд-шеф-кухар:
- Для того, чтобы мне, например, проверить, вкусно это или нет, делается так, смотрите… Уже мясо можно не пробовать.
Кухар не тільки не боїться ножів, а й має хороший смак і фантазію. Перспективного спеціаліста дирекція ресторану може відрядити на курси в кулінарні школи Італії чи Франції. Ну і голодним кухар та його близькі ніколи не будуть. Принаймні у день раз є суп у нас.
Семен Чорноіван, бренд-шеф-кухар:
- Депутатов у нас хватает. А вот поваров, к сожалению, квалифицированных очень и очень мало. Каждый депутат… Они ж себе понастраивали загородных домов. Они все имеют личных поваров, и не самоучек, не бабушек, а именно профессиональных.
Більшість студентів цього кулінарного училища - чоловіки. Кулінарія - це таки не жіноча справа. Доводиться піднімати важкі казани. Та й постійно на кухні, з високими температурами - не кожна жінка витримає.
Петро Наконечний, директор ВПУ №33:
- Все більше учнів, які вже мають вищу освіту, або середньотехнічну, але не мають роботи, поступають до навчального закладу для того, щоб отримати робітничу професію. Є навіть керівники ресторанів.
Училище скеровує своїх випускників на оплачувану практику. Працюватимуть сумлінно - буде і хліб, і до хліба.
Семен Чорноіван, бренд-шеф-кухар:
- Сначала ставишь их на нарезочку, помощником повара. Научился на нарезочке, ставишь в мясной цех, чтобы учился мясу. Ну и так постепенно, постепенно человек становится достойным поваром, который может претендовать на пристойную зарплату.
Дарина Горова, Олексій Шматов та Євген Сакун, К1.
Перший хлопець на селі. 6 тисяч гривень на місяць - це реальна зарплата тракториста! Про те, як навчаються і працюють водії сільгосптехніки - завтра в останній частині серіалу "Золоті руки".