Оце так професія! Миловар
Як завжди, щопонеділка К1 продовжує серіал "Оце так професія!". Сьогодні - про миловара. Попит на його продукцію влітку зростає. Руки миловара завжди чисті, а одяг пахне ароматичними оліями. Ми користуємося милом щодня, а дехто його щодня виготовляє. З миловарні повернулася наша чистюля Дарина Горова.
Виготовляти мило можна двома способами: так званим гарячим, коли компоненти змішують за температури більше ніж сто градусів. А це мило зроблене вручну холодним способом. Температура варки - лише плюс сімдесят.
Процес виробництва мила у цій парфумерно-косметичній майстерні контролює миловар Олена Шевченко. До роботи вона береться, звичайно ж, із чистими руками.
Олена Шевченко, миловар:
- Вот эту вот базу получают из растительного сырья путем омыления. Мы ее получаем уже как бы готовую.
На водяній бані ці шматочки плавитимуться годину.
Олена Шевченко, миловар:
- Здесь краситель, отдушка. Запах чайного дерева. И прямо добавляем непосредственно в эту массу. И смесь готова.
Тепер суміш наливають у підготовлені форми. Всередині лежить люфа. Це висушений плід екзотичної рослини з Середньої Азії, який часто використовують у лазневій справі. Щоб мило було прозорим, зверху бризкають спиртом. Він знищує бульбашки, які утворилися в гарячій суміші. У формах мило вистигатиме двадцять чотири години. Тоді його запакують у плівку і картон. А от рідке мило роблять уже зовсім по-іншому. Його основа - в таких бочках.
Олена Шевченко, миловар:
- Вот это вот вещество, оно является основным для производства мыла. Отвечает за чистоту в мыле. И сделано из продуктов переработки нефти.
Як і іншу сировину для мила, цю речовину привезли з-за кордону. А от воду використовують українську.
Олена Шевченко, миловар:
- Водопроводная вода предварительно здесь очищается. У нас стоит здесь механический фильтр, обезжелезователь и умягчитель. Кроме того, есть ультрафиолетовая лампа, которая обеззараживает.
Мильну речовину, воду і, звісно, ароматичні олії чи віддушки змішують у реакторах - по дві тонни кожен.
Процес варіння триває три-чотири години. Миловар контролюватиме температуру протягом усього часу.
Вже охолоджене рідке мило по трубках потрапить униз. Тут його розіллють і запакують у коробки. Для мила з великого чану треба 5 тисяч таких баночок. Фасуватимуть увесь день. Паралельно варитимуть наступну партію. Щоб відмити країну від бруду, милоробам треба ще добряче попітніти.
Дарина Горова, Вадим Свиридонов, К1.