Головна Мапа сайту Контакти
RSS
21 жовтня 2008
Один день. Світ

Популярність вина у світі зростає

21:04

У Підмосков'ї прикрили диво-лавочку, в якій молдавське вино перетворювали на вина Італії, Франції та Німеччини. Шахраї купували пляшки з Кишинева і наклеювали на них етикетки дорогих європейських марок. Адже на винній мапі світу Європа - беззаперечний лідер. Тут виробляють найбільше цього напою і найбільше його шанують. Утім, є країни, де вино тільки-но почали пригублювати. Чиї тіла і душі завойовує вино та як саме - розповість Тетяна Штан.

Винороби Південно-Африканської Республіки працюють на експорт. Усередині країни вино купують лише заможні жителі, переважно білошкірі. Середній клас, а це здебільшого чорношкірі південноафриканці, віддає перевагу пиву та іншим алкогольним напоям. Адже це, по-перше, набагато дешевше, а по-друге, у країні історично склався негативний образ вина. Культуру споживання вина в ПАР принесли європейські колонізатори, які протягом півстоліття провадили расистську політику апартеїду щодо корінного населення. Утім, завдяки тому, що самі місцеві жителі почали відкривати в республіці власні винарні, цей стереотип поступово руйнується.

Мнікело Мангіпу, власник винного магазину:

- Я хочу, щоб жителі ПАР пригубили вино, зрозуміли його смак і почали купувати.

Винний ринок Індії - один із найбільш динамічних у світі. З кінця дев'яностих його обсяг збільшується на 30 відсотків щороку. За прогнозами аналітиків, 2010-го в Індії продадуть 2 мільйони ящиків вина. В основному його купують заможні міщанки й представниці середнього класу.

Санжай Сетхі, економіст:

- Жінки п'ють вино, тому що воно стало ознакою доброго смаку і високого рівня життя. До того ж, це не шкодить здоров'ю. Серед чоловіків цей напій не модний, вони досі віддають перевагу традиційному віскі.

Утім, для світових виробників вина Індія - ринок збуту поки що тільки в перспективі. Його розширенню заважають високі податки на ввезення алкогольної продукції - імпортне мито становить близько 200 відсотків.

Винороби США працюють переважно на внутрішній ринок. Причому 90 відсотків напою виробляють у штаті Каліфорнія, на південно-західному узбережжі США. Там найкращі кліматичні умови для виноградної лози. Але протягом останніх декількох років винороби освоюють східне узбережжя, а саме штат Вірджинія. Тут уже відкрито 5 заводів. Раніше вважалося, що на тамтешній землі неможливо виростити виноград для цього шляхетного напою. Але власники перших підприємств навчилися використовувати несприятливі кліматичні умови на свою користь і складати нові винні букети.

Мерилін Ласер, винороб:

- Ми садимо менше виноградних лоз на акр землі, ніж прийнято, у результаті отримуємо менше ягід, але їх якість значно вища.

Телепрограма