Головна Мапа сайту Контакти
RSS
24 лютого 2009
Один день. Світ

"Лайма" - найбільший виробник шоколаду в країнах Балтії

22:04

Несолодке життя. Шоколаду і виробів з какао у січні українські виробники виготовили майже на 20 відсотків менше, ніж торік у цей самий час. Та поки вітчизняні кондитери зменшують оберти, балтійські, навпаки, їх нарощують.

Сьогодні ми розкажемо про першу кондитерську фабрику Латвії. Більше ста тридцяти років тому її заснував німець Теодор Ріджер. І назвав на свою честь. За півстоліття фабрика отримала нове ім'я - "Лайма", тобто "богиня кохання". До речі, рецепт цього шоколаду і досі тримають в секреті. Як невеличка кондитерська стала найбільшим виробником шоколаду в країнах Балтії? Сюжет Тетяни Козирєвої.

Це кадри документальної стрічки, знятої більш ніж вісімдесят років тому. Як бачите, на виробництві тоді працювали переважно міцні чоловічі руки.

Окрім власне фільму про першу кондитерську в Латвії, тут є ще декілька ексклюзивних експонатів. Ось, наприклад, цій коробці, у яку запаковували шоколад, вже більше 80-ти років, а оцій ляльці вже понад сто років.

У шоколадній кімнаті, окрім солодких гір за склом, є ще й спокусливі жінки та екзотичні тварини - ними прикрашали перші упаковки. Як на долоні й весь процес виготовлення шоколадної плитки - від смаження какао-бобів і до виливання солодкої маси у форми. Ну і куди ж без книги рецептів - тут збереглося ще чимало таємниць, не розгаданих конкурентами.

На виробництво до найбільшого кондитера у країнах Балтії - "Лайми" - стороннім вхід заборонений. З часу приєднання Латвії до ЄС змінилося чимало рецептів. За європейськими стандартами, тут усе без шкідливих інгредієнтів і барвників. Технолог Єлена Рупа працює тут уже чверть століття. Майже щодня їй доводиться дегустувати солодощі.

Єлена Рупа, технолог цукрового виробництва:

- Мы каждый день что-то едим. А дегустировать - это же вред для фигуры! Ну что делать. Стараемся держаться в форме, поэтому после роботы надо бежать в спортивный зал.

Хай як дивно, але економічна криза найбільшій кондитерській фабриці... на руку. У скрутні часи шоколаду тут продають навіть більше, ніж звичайно.

Єва Джонсон, керівник департаменту експорту:

- Человек себя хочет всегда немножко пожалеть, и шоколад - это такой продукт, который мы себе позволим. Если мы не позволяем большую коробку, то всегда позволим маленькую плитку, потому что: "Эх, сегодня был не очень хороший день, я куплю маленькую плитку - будет лучше".

З Латвії, Тетяна Козирєва, Дмитро Поденко, К1.

Телепрограма