Головна Мапа сайту Контакти
RSS
9 червня 2009
Один день. Світ

"Королівське навчання". Виховання у приватних школах

21:09

Ми продовжуємо серіал "Королівське навчання", в якому розказуємо про англійську систему шкільної освіти. Не є таємницею, що вона - одна з найефективніших у світі. Сьогодні мова піде про те, як виховують дітей у найкращих приватних школах. У Британії їх називають - "Пош", себто - "дуже круто". Загалом, на Туманному Альбіоні кожна десята дитина навчається у платних школах. Серед вихованців - чимало й іноземців. Приміром, з України - по англійську освіту щороку вирушають близько двохсот дітей. І до речі, задоволення це - не з дешевих. Рік навчання обійдеться в десятки тисяч фунтів. За що українці готові платити такі великі гроші - дізнавався Роман Бочкала.

Роман Бочкала, журналіст:

- Як і в українських школах, в англійських навчання триває 12 років. В усьому іншому - велика різниця.

Зібрання присвячене початкові нового триместру. В Англії навчальний рік розбитий на три частини та триває з вересня по липень. За традицією директор школи нагороджує найкращих учнів. Тут не знають, що таке "зубрити". Розвиток кожної особистості - головне в британських школах. Кількість завчених фактів не мають вирішального значення - ні на іспитах, ні в житті, вважають тут.

Віталій Ган, учень з Москви:

- Путь, которым преподают учителя. Вот он намного интереснее. Или на той же биологии, химии, можем узнать намного більше, поиграть с химикатами. Дают нам свободу.

До 16-ти років навчання чимось схоже на українське - багато предметів, загальні знання. Але все набагато практичніше. Ось, наприклад, фізика. Аби продемонструвати властивості температури - дітям пояснюють, як діє теплообмін при обігріві помешкань.

Мартін Кребтрі, вчитель фізики:

- Кожне заняття - це тандем теорії і практики. Теорія - це добре, бо вона вчить розуміти як відбувається та чи інша дія. Але на практиці учні бачать, що цю теорію досить складно застосувати у щоденному житті. Отже дуже важливо - збалансовувати ці дві речі

Наші дев’ять класів відповідають англійській середній освіті. Далі можна не вчитися. Але якщо хочеш вступати до університету, треба пройти дворічний курс, званий - "Ей-Левел". Кожен учень обирає кілька предметів та глибоко їх вивчає. Англійські приватні школи є пансіонами. Фактично, діти живуть тут. Тож велике значення мають резиденції. Знайомтесь - містер Брук, хаусмайстер - це як комендант. Він повністю відповідає за все що коїться у цих стінах.

Маленькі учні живуть разом - по 12-теро в кожній кімнаті. Старші - мають окремі апартаменти.  Після занять починаються спортивні ігри. Тут культивують футбол, теніс, регбі, кінний спорт, плавання та, як бачите, крикет.

Хью Кроуфорд, учень:

- Немає значення - наскільки ти сильний гравець - важливий командний дух. Особливо, коли ти виступаєш за свою школу проти іншої. Як от сьогодні. Це об’єднує людей.

Ті ж, кому спорт не до вподоби - займаються музикою чи живописом. Тут не виховують всезнайок. Головне, аби учні відкривали в собі таланти та розвивали їх.

Саймон Деніел, директор приватної школи Шерборн Бойс:

- Ми намагаємося підготувати підлітків, щоб у дорослому світі, вони були успішними. Однак не просто успішними. Вони мають знатися на більших, ширших речах: бути вихованими, піклуватися про інших та розумітися на філософії.

Таке задоволення коштує десятки тисяч доларів на рік. Тож аби провчитися в одній з таких шкіл усі 12 років, потрібна кругленька сума. Але витрати на науку тут сприймають як інвестиції в інтелект.

З Великої Британії Роман Бочкала, Михайло Федоренко, К1

Отже не тільки українці їдуть до Британії, а й британці до нас. Таких учнів небагато, але ми їх знайшли. Що англійці шукають в українських школах - ви дізнаєтеся завтра. А тим часом, усі історії про навчання за кордоном ви можете передивлятися на нашому сайті.

Телепрограма