Головна Мапа сайту Контакти
RSS
11 червня 2009
Один день. Світ

Королівське навчання. Одностатеві школи

22:04

Дівчата - праворуч, хлопці - ліворуч. В англійському містечку Шерборн учнів ділять за статевою ознакою. Але це не пережитки минулого. У Великій Британії і досі доволі популярні так звані Single Sex Schools.

Ми продовжуємо серіал "Королівське навчання", в якому розказуємо про шкільну освіту у Великій Британії - визнаному лідерові в галузі навчання. Сьогодні мова піде про школи для хлопців та дівчат. Які вони мають переваги - дізнавався Роман Бочкала.

Лише тут вони такі безтурботні й можуть не думати про те, що на них зараз дивляться… хлопці.

У цій школі навчаються винятково дівчата. Зараз урок фізики - школярки вираховують висоту дерев.

Біл Пенті, заступник директора школи для дівчат:

- У нашій школі дівчата не відчувають додаткового навантаження через конкуренцію у таких дисциплінах як фізика чи математика, адже хлопцям ці предмети даються легше. І саме тому, вважаю, дівчата досягають дуже хороших результатів. Також наші вихованки охоче займаються спортом, наприклад, хокеєм, бо тут їм нікого соромитись.

У школах для дівчат оцінки на 10 відсотків вищі, ніж у звичайних, каже заступник директора школи "Шерборн Гьолз" Біл Пенті. І додає: у підлітковому віці дівчата та хлопці розвиваються по-різному. На його думку, в школах, де всі навчаються разом, юнаки завжди домінують.

Цій школі близько 500 років. Вона одна з найстаріших в Англії.

Тут навпаки - дівчат не побачиш, лише хлопці. Від навчання їх ніщо й ніхто не відволікає.

Тут вважають, що хлопці засвоюють матеріал швидше за дівчат, а тому й інтенсивність навчання не така, як у звичайних школах. Крім цього, у чоловічому оточенні хлопці почуваються розкутіше, ділиться досвідом директор цього навчального закладу Саймон Деніел.

Саймон Деніел, директор приватної школи для хлопців:

- Річ навіть не у стосунках між хлопцями і дівчатами. Просто у 13-16 років вони навчаються з різною інтенсивністю. Ми вважаємо, що матеріал засвоюється краще, коли в класі самі хлопці. Але у 16 юнакам і дівчатам уже можна вчитися разом.

Дівчата не люблять змагання, це їх навіть пригноблює, дійшли висновку у Великій Британії. Жіноча половина більше цінує підтримку й командну роботу. Хлопці ж навпаки - потребують боротьби, бо від природи вони більш рухливі та активні.

Ганна з Одеси вже рік навчається в дівчачій школі, і їй це дуже подобається. Планує провчитися тут іще два роки, а потім вступити до одного з британських університетів.

А от Влад із Москви зізнається, що не хотів навчатися в школі "лише для хлопців", це було рішення батьків. Але згодом він зрозумів - тільки навчання окремо, а все інше - разом.

За бажанням, Ганна та Влад можуть зустрічатися хоч щовечора. Наприклад, у оркестрі, який традиційно збирає учнів обох шкіл містечка Шерборн.

З Великої Британії Роман Бочкала, Ірина Тимчишин, Михайло Федоренко, К1.

Завтра дивіться останній сюжет із циклу "Королівське навчання". У ньому мова піде не так про освіту у Великій Британії, як про те, що вона дає. Чи можна, наприклад, після навчання в Англії залишитися там працювати? Та взагалі - чи потрібні українці на Туманному Альбіоні і якщо так, то яким професіям віддають перевагу?

Телепрограма