Головна Мапа сайту Контакти
RSS
12 червня 2009
Один день. Світ

"Королівська освіта" - що вона дає?

21:12

І поки жодні герої не загрожують освітнім відносинам між Україною та Великою Британією. Ми вже розповідали про особливості такої освіти, українців та англійців, які навчаються в країні-партнері - всі ці історії ви можете знайти на нашому сайті. Нині ж ми закінчуємо серіал "Королівське навчання". Що дає британська освіта? Відповідь на це запитання шукав Роман Бочкала.

Роман Бочкала, журналіст:

- Це - звичайна великобританська віза. Вона дії півроку. В цей період я маю право перебувати на Альбіоні, але не працювати. Тож я не маю право зробити хоча б щось заради британської корони.

Аби почути рідну мову у Лондоні ми відправились на один з місцевих вуличних базарів. Українських робітників тут вдосталь. Втім розмовляти на камеру ніхто не бажає, бо в Англії ці люди - нелегально.

Олександр Біліченко, консультант з навчання та працевлаштування у Великій Британії:

- Некоторые люди просто перебивают паспорта и въезжают сюда через такие страны как Польша или Венгрия. По поддельным документам. Или остаються здесь после окончания срока действия визы.

А от Олександр Біліченко приїхав до Британії цілком офіційно. Він консультант з навчання та працевлаштування на Туманному Альбіоні. Розповідає, - українські робочі руки тут потрібні, але - не кваліфіковані. Наприклад, на будівництві, чи у сільському господарстві.

Олександр Біліченко консультант з навчання та працевлаштування у Великій Британії:

- Украинцев здесь знают как более трудолюбивый народ, потому первые сборщики клубники здесь - именно украинцы. И им скажем так даже платят больше.

У пріоритеті - ще вчителі, працівники культури, волонтери та деякі інші категорії, що ви зараз бачите на екрані. Справа в тому, що представникам цих професій не потрібне запрошення від роботодавця. Це набагато спрощує працевлаштування.

Їх називають хедхантерами - мисливці за головами. Вони представляють провідні приватні школи Великої Британії. До Києва приїхали у пошуках кращих серед кращих.

Тім Воутерс, менеджер британської приватної школи "Трініті":

- Ми шукаємо людей, які дивляться на життя глобально. Я маю на увазі, що і Україна, і Велика Британія хочуть бути партнерами у сучасному світі. Також ми шукаємо освічених людей, а найголовніше - тих, які могли б влитися у наше суспільство, бути його частиною, стати нашими братами.

Освіта в Британії відчиняє двері тим українцям, яки бажають заробляти сотні тисяч фунтів на рік. Це, наприклад, юристи, архітектори чи фінансисти. Отримати візу на навчання у Англії доволі легко, бо це є частиною державної політики, запевняє посол Великої Британії в Україні Лі Тернер.

Лі Тернер, посол Великої Британії в Україні:

- Певна кількість українців щороку приїздить до Великої Британії, щоб здобути якісну освіту. І щорічно ця кількість зростає, хоча ще 20 років тому - вона дорівнювала нулю. Я сподіваюся, що позитивна динаміка буде продовжуватися. Ми відкриті для всього світу.

Однак поки що українських "білих комірців" у Англії - обмаль. Інша справа - аграрний сектор. Це аматорське відео було зроблене у цеху з пакування квітів. Автор - українська студентка. За кадром - її голос.

Дівчина, яка це знімала, має в Україні червоний диплом. Але у Великій Британії це нічого не важить. Якщо немає британської освіти, то єдина можливість отримати добре оплачувану роботу - це підтвердити свої знання за допомогою міжнародних кваліфікацій.

Валерія Самборьска, директор клієнтського сервісу компанії "Бізнес-Лінк":

- Высокообразованных людей, у кого есть мастерс, у кого есть магистратура, у кого есть 3-5 лет опыта работы. У кого есть связь с Англией - они им дают возможность там работать.

Своє право на щасливий квиток може перевірити кожен, навіть не встаючи з-за комп'ютера. Відповідний тест працює он-лайн. Багато важить вік кандидата, освіта та рівень прибутків. Потрібно набрати щонайменше 75 балів. У мене вийшло 55.

Роман Бочкала, Михайло Федоренко, Сергій Дубінін, К1

Телепрограма