Чудові шоколадні десерти від Едуарда Насирова
Популярний кулінарний блогер і справжній гастро-експерт Едуард Насиров продовжує ділитися з нами своїми дивовижними рецептами. Сьогодні це - солодкі та дивовижні шоколадні десерти. До речі, шанувальники Едуара стверджують, що його страви навіть лікують депресію. Спробуємо приготувати?
У похмуру, холодну погоду всі ми потребуємо антидепресантів, а який антидепресант найкращий і, головне, найсмачніший? Правильно, - шоколад! Він здатний моментально підняти настрій не тільки вам, але й вашим рідним! Сьогодні пропонємо добірку простих шоколадних десертів, з якими ніякий осінній смуток не страшний.
ШОКОЛАДНО-КАРАМЕЛЬНИЙ КРЕМ
Цей ніжний крем поєднує у собі улюблену солодкість карамельного сиропу і тонкий смак шоколаду! Дуже смачно, а головне – зовсім не складно!!! Можна приготувати заздалегідь і здивувати гостей красивим десертом.
На 7-8 порцій:
250 г цукру
300 мл молока
300 мл вершків 15-20%
200 г гіркого шоколаду (або вашого улюбленого)
4 яйця
4 жовтки
З 200 г цукру зварити карамель і розлити у формочки провертаючи їх, щоб карамель вкрила дно та стінки (будьте обережні - карамель дуже гаряча).
У сотейник влити молоко та вершки, додати наламай шоколад і прогріти на невеликому вогні, поки шоколад не розчиниться. Збити яйця з жовтками та цукром. Влити тепле шоколадне молоко. Перемішати.
Налити масу у формочки, встановлені на глибоке деко. Деко поставити в розігріту до 160С духовку.
Влити у деко окріп до середини обсягу формочок і зачинити духовку. Випікати 25 хвилин (може трохи довше або менше - залежно від особливостей духовки). Зрозуміти, що крем готовий, можна трохи струснувши деко - середина крему повинна трішки тремтіти. Остудити крем і поставити у холодильник до приходу гостей.
Провести ножем по внутрішньому краю формочки, відокремлюючи крем від стінок, перевернути на блюдце або в креманку та подавати десерт. Полити залишками карамелі з формочки.
P.S. Якщо ви будете готувати з молочного або білого шоколаду, не додавайте цукор до крему, адже шоколад вже солодкий. Ну, а якщо ви любите дуже солодкі десерти, тоді не зважайте на цю пораду:))
ШОКОЛАДНІ КЕКСИ З ЧОРНИЦЕЮ
Сьогодні у нас чудова випічка - шоколадні кекси. Не надто вологі, розсипчасті, трохи щільні й дуже ніжні - ось запорука приголомшливої структури! Ну, а про смак, що й казати, ягоди і шоколад - хіба це не прекрасно?:))) Шокоголикам рекомендую!
На 10-12 шт.:
200 г борошна
50 г какао
1 повна ч. л. розпушувача
100 г цукру
130-150 г гіркого шоколаду (або вашого улюбленого)
1 склянка чорниць
2 яйця
180 мл молока
100 г м'якого масла
1 ч. л. ванільного екстракту
Масло збити з цукром, ваніллю, ввести по одному яйцю. Додати частинами просіяне борошно-розпушувач-какао поперемінно з молоком. Замісити однорідне тісто. Подрібнити шоколад ножем і ввести в тісто. В останню чергу обережно вмішати ягоди. Покласти паперові вкладиші у формочки, наповнити їх тістом на 2/3 об'єму і відправити в розігріту до 180С духовку на 15-20 хвилин (готовність перевіряти зубочисткою).
Готові кекси остудити на решітці та подавати.
ШОКОЛАДНИЙ КЕКС З ВИШНЕЮ (З ДОДАВАННЯМ ЧЕРЕМХОВОГО БОРОШНА)
Найніжніший кексик з тонким ароматом, в міру солодкий та соковитий - ідеальний з чашкою какао. Рекомендую.
На кекс 22 см:
4 яйця
200 г вершкового масла
50 г какао
75 г пшеничного борошна
75 г черемхового борошна (або можна замінити звичайним)
130-150 г гіркого шоколаду
1 ч. л. ванілі
30 мл еспрессо
400-500 г вишні
200 г тростинного цукру
1 ч. л. розпушувача
Масло збити з цукром, ввести по одному яйцю. Додати ваніль та еспрессо. Частинами ввести просіяні сухі інгредієнти (борошно, какао, розпушувач.) Замісити тісто з кожним інгредієнтом окремо. Додати поламаний шматочками шоколад.
Вилити тісто на змащену форму. Викласти зверху ягоди вишні і трохи втиснути їх пальцями у тісто (я не знаю, скільки точно поклав, вірніше знаю - скільки влізло:)))))
Відправити кекс в розігріту до 180С духовку та випікати хвилин 40-50-60 (все залежить від духовки). Якщо раптом почне пригорати верх - можна накрити фольгою. Перевіряти готовність, як завжди, паличкою або зубочисткою.
Остудити на решітці та подавати до столу.
ШОКОЛАДНІ БРАУНІ З ВИШНЕЮ
Рецептів брауні – безліч, але багато брауні в нашому житті ніколи не буває:) Принаймні, у таких шокоголиків, як я та мої друзі, завжди свято, коли до столу подають шоколадну радість:). Сьогодні варіант з класичним поєднанням вишні та шоколаду! Дуже рекомендую.
Для форми 22*32 см:
225 г вершкового масла
200 г гіркого шоколаду
2 склянки цукру
1/2 ч. л. кориці
4 яйця
1/2 склянки какао
1,2-1,5 склянки борошна
1 ч. л. ванільного екстракту
500 г вишень без кісточок
Розтопити на водяній бані масло з шоколадом. У мисці розмішати цукор з яйцями, ввести шоколадну масу, ваніль, корицю та перемішати. Частинами ввести какао і борошно, обережно перемішуючи.
У форму з пергаментом вилити тісто, зверху розподілити вишні (вагу я написав приблизну - скільки влізе, так би мовити). Злегка втиснути ягоди в тісто та відправити у розігріту до 180С духовку на 35 хвилин.
Нарізати брауні та подавати в теплому або холодному вигляді.