8 нестандартних холодних супів для спекотного літа
"- Як англійською буде окрошка?
- Oh, baby"
У спекотну літню пору місце гарячих супів і борщів на нашому столі займають супи холодні. Але старі та улюблені окрошка й борщ - не єдині варіанти літніх перших страв. Для тих, хто хоче спробувати щось менш традиційне, ми пропонуємо приготувати прості, але дуже незвичайні та смачні холодні супи.
РИБНА ОКРОШКА
1 кг білої морської риби (тріска, хек)
2 л квасу або сироватки
1 цибулина
1 морква
4 картоплини
3 огірка
1-2 стебла селери
2 ст. ложки каперсів
½ ст. ложки гірчиці (за бажанням)
1 пучок зелені (кріп, петрушка)
Сіль, перець за смаком
1. Очищену рибу відварити в невеликій кількості води з цибулею та морквою на повільному вогні (приблизно 30 хвилин). Вийняти рибу з бульйону, остудити.
2. Видалити з риби кістки і розібрати її на шматки.
3. Відварену в мундирі картоплю, огірки та селеру нарізати кубиками, подрібнити зелень.
4. Змішати в каструлі всі інгредієнти, посолити, поперчити, додати гірчицю, добре перемішати, залити квасом або сироваткою і ще раз перемішати. Перед подачею охолодити.
ЗЕЛЕНИЙ ГАСПАЧО
½ кг огірків
250 г натурального йогурту або кефіру
2 половинки червоного і жовтого солодкого перцю
Стебло селери
2 ст. ложки оливкової олії
1 ст. ложка лимонного соку
1 ч. ложка васабі
Кілька гілочок м'яти
Сіль, чорний перець
1. Очищені від шкірки огірки та селеру нарізати середніми шматками, покласти у блендер, додати оливкову олію, лимонний сік, васабі, сіль, чорний перець та подрібнити до стану пюре.
2. Додати кілька кубиків льоду, йогурт і збити до однорідності.
3. Розлити гаспачо у стакани, прикрасивши дрібно нарізаним солодким перцем і гілочками м'яти.
ХОЛОДНИЙ СУП З АВОКАДО
2 авокадо
1 склянка холодної води
1 цибуля-шалот
1 склянка свіжовичавленого апельсинового соку
1 ст. ложка соку лайма
1 ст. ложка цукру
1 зубчик часнику
Пів пучка руколи
Сіль, перець
1. Розрізати авокадо навпіл, видалити кісточки. М'якоть вийняти ложкою та покласти у чашу блендера. Цибулю, часник і руколу нарізати й також покласти у блендер.
2. Влити апельсиновий та лаймовий сік, додати цукор, сіль, перець і добре збити блендером до однорідної гладкої маси. Влити холодну воду і ще раз збити (частину води можна замінити кубиками льоду). Перед подачею охолодити.
СУП-ПЮРЕ З ОГІРКІВ
3 огірка
1 склянка кефіру
3 ст. ложки лимонного соку
1 ст. ложка лимонної цедри
1 зубчик часнику
2 ст. ложки оливкової олії
10-15 кубиків льоду
Сіль, перець, зелена цибуля
1. З лимону зняти цедру та вичавити сік.
2. Кубики льоду подрібнити в крихту за допомогою блендера.
3. Додати нарізані огірки, цедру і сік лимона, часник, подрібнити в пюре.
4. Влити кефір і оливкову олію, посолити, поперчити та добряче збити.
5. Під час подачі посипати зеленою цибулею.
САЛЬМОРЕХО - КОРДОВСЬКИЙ СУП З ТОМАТІВ
1 кг стиглих помідорів
2 зубчики часнику
250 г черствого білого хлібу
2 ст. ложки оливкової олії
2 відварених яйця
Кілька скибочок хамону
Сіль, перець, зелень
1. Помідори обдати окропом і очистити від шкірки.
2. З хлібу зняти корочку та злегка розмочити його у воді.
3. Покласти у блендер помідори, часник, хліб, влити оливкову олію. Посолити і добряче збити. Охолодити.
4. У тарілки покласти нарізані скибочки хамону та яйця.
БУРЯКОВИЙ СУП З ГОРГОНЗОЛОЮ
1 невеликий буряк
1 картоплина
1 огірок
1 склянка натурального йогурту або кефіру
100 г горгонзоли або іншого блакитного сир
Сіль
1. Буряк і картоплю очистити, нарізати великими шматками та відварити до готовності (приблизно 20 хвилин). Охолодити.
2. Додати нарізаний огірок, сіль та подрібнити все блендером до стану пюре.
3. Протерти пюре крізь сито або марлю.
4. Розлити у тарілки, влити по колу йогурт, прикрасити скибочками горгонзоли.
СУП З СОЛОДКОГО ПЕРЦЮ З ІМБИРОМ
2 склянки молока
1 склянка вершків
1 склянка води
4 жовтих і червоних солодких перця
10 г кореня імбиру
50 мл білого сухого вина
2 ст. ложки оливкової олії
Лимонний сік
Сіль, перець
Гарбузове насіння
Стручок гострого перцю
1. Солодкий перець очистити від насіння та подрібнити. Імбир очистити і також дрібно нарізати.
2. Розігріти в каструлі оливкову олію, додати перець, посолити і тушкувати під кришкою 5 хвилин, потім додати імбир, влити вино та потримати на вогні ще 4 хвилини.
3. Влити молоко, вершки, воду, посолити, перемішати. Варити 20 хвилин на повільному вогні, періодично помішуючи.
4. Зняти з вогню, трохи остудити і збити блендером до однорідного стану. Охолодити.
5. Під час подачі скропити лимонним соком, прикрасити гарбузовим насінням і шматочками червоного гострого перцю.
АХОБЛАНКО - МИГДАЛЬНО-ЧАСНИКОВИЙ СУП
1 склянка мигдалю
200 г м'якоті білого черствого хлібу
2 зубчики часнику
1 склянка оливкової олії
1 л дуже холодної води
Лайм
Сіль
1. Очищений мигдаль подрібнити в комбайні з часником і зеленню.
2. Додати трохи розмочений у молоці або воді хліб, подрібнити до стану пюре.
3. Не припиняючи збивати, повільної цівкою влити оливкову олію, потім - холодну воду.
4. Під час подачі скропити соком лайму.
Сохранить