Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

6 дивовижно смачних страв для багаття

6 дивовижно смачних страв для багаття

25 травня 2018 | 11:54

"- Ти плов вмієш готувати? Котлетки смажиш? Ну, хоча б салатики?
- Ну що ти до мене причепився?! Я непогано ставлю чайник"

На свята хочеться виїхати із задушливого, спекотного міста на природу, в ліс, до річки. Купатися, засмагати, збирати ягоди і гриби, співати пісні під гітару, а ввечері розпалити багаття і приготувати на ньому яку-небудь смачну страву для всієї компанії. Спеціально для такого випадку ми підібрали 6 рецептів чудових страв, які можна приготувати на відкритому вогні.

1. ЮШКА
Мабуть, одна з найдавніших страв у всіх слов'янських кухнях. Кажуть, що колись давно юшкою називали будь-який суп, з чого-б він не був приготований, а іноді нею називали навіть компоти. Ми ж пропонуємо вам рецепт традиційної рибної юшки.
Інгредієнти:
3 л води
1 кг будь-якої риби
6 картоплин
2 цибулини
2 ст. ложки пшона
Пучок кропу або петрушки
Лавровий лист
Сіль, перець за смаком
Приготування:

1. Воду налити в казанок, довести до кипіння.
2. Додати нарізану картоплю та пшоно.
3. Рибу почистити, нарізати великими шматками і покласти в казанок через 10 хвилин після картоплі.
4. Додати лавровий лист, сіль, перець, і варити ще хвилин 10.
5. Додати нарізану зелень і дати трохи настоятися.

2. ХАШЛАМА
Відмінною особливістю справжньої азербайджанської хашлами є те, що вона буквально тане у роті. Пропонуємо і вам приготувати і спробувати цю дуже смачну страву.
Інгредієнти:
1 л води
3 кг м'яса на кістці (баранина або свинина)
2 кг помідорів
1 кг баклажанів
2 кг моркви
1 кг солодкого перцю
1 кг ріпчастої цибулі
Кілька тонких скибочок сала
Сіль, перець за смаком
Приготування:

1. Всі інгредієнти нарізати великими шматками і розділити на 3 рівні частини.
2. На дно казану викладаємо скибочки сала.
3. До казану кладемо м'ясо і овочі шарами в такій послідовності: м'ясо, перець, баклажани, помідори, цибуля, морква. Посолити, поперчити, додати лавровий лист.
4. Викладаємо наступний шар у такій же послідовності, потім ще один.
5. Влити воду, накрити кришкою і поставити на середній вогонь.
6. Коли вода закипить, зробити вогонь у багатті зовсім слабким і тушкувати на ньому страву протягом двох годин.

3. КУЛІШ
Традиційна українська страва, що стала широковідома завдяки запорізьким козакам. Обов'язковими компонентами класичного кулішу є пшоняна крупа та сало, а додаткові можуть варіюватися як завгодно.
Інгредієнти:
3 л води
2 склянки пшона
1/2 курки
500 г телятини
300 г сала
3 цибулини
Головка часнику
Пучок кропу
Сіль, перець за смаком
Приготування:
1.
Курку і телятину покласти в казанок, залити водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні 2 години.
2. Додати промите пшоно і варити ще 30 хвилин.
3. Сало нарізати кубиками і витопити на сковороді, щоб вийшли шкварки.
4. Додати дрібно нарізану цибулю та обсмажити до золотистого кольору.
5. Додати зажарку в куліш, посолити поперчити, додати дрібно нарізану зелень та часник.

4. ГУЛЯШ
Про угорський гуляш ми вже писали неодноразово, і, гадаємо, ще не раз напишемо. Адже способів приготування цієї дивовижно смачної страви існує неймовірна кількість. І, що характерно, готувати його можна і на багатті.
Інгредієнти:
1 кг яловичини
0,5 кг цибулі
100 г вершкового масла
4 зубчики часнику
2 моркви
½ селери
2 солодких перця
4 помідори
1 кг картоплі
Сіль, перець, паприка, кмин
Зелень
Приготування:
1.
М'ясо нарізати невеликими шматочками, цибулю та часник - подрібнити.
2. Розтопити в казанку вершкове масло, висипати цибулю і часник. Потримати на вогні, поки цибуля не стане прозорою.
3. Додати м'ясо, тушкувати 5 хвилин, додати сіль, паприку, залити водою, щоб вона покрила м'ясо, перемішати і тушкувати на вогні протягом години.
4. Додати нарізані кубиками картоплю, моркву, селеру і перець, нарізаний півкільцями. Тушкувати ще 30 хвилин.
5. Додати помідори, нарізані скибочками, перець добре перемішати і залишити на вогні ще на 15 хвилин.
6. У тарілки з гуляшем насипати свіжу зелень (кріп, петрушка, кінза).

5. ПЛОВ
Точно невідомо, яка саме країна є батьківщиною плову. Історики і кулінари схиляються до того, що це була Індія, однак для нас, мабуть, плов найбільше асоціюється з Узбекистаном. Уявити цю країну без плову абсолютно неможливо. В узбеків навіть є прислів'я "Якщо доведеться померти - нехай це буде від плову".
Інгредієнти:
3 кг баранини або свинини
2 кг цибулі
2 кг моркви
2 кг рису
4 л води
3 головки часнику
Сіль, спеції - за смаком
Рослинна олія
Приготування:
1.
Налити в казан рослинну олію. Після того, як воно сильно розігріється додати нарізане великими шматками м'ясо.
2. Коли з м'яса повністю випарується рідина, додати до нього нарізану півкільцями цибулю. Смажити, перемішуючи, поки цибуля не стане злегка золотистою.
3. Додати натерту на крупній тертці або нарізану тонкими скибочками моркву. Коли морква стане м'якою, додати сіль та спеції, перемішати.
4. Влити у казан трохи води, і тушкувати м'ясо з цибулею та морквою під кришкою протягом півгодини.
5. Насипати промитий рис, не перемішуючи його з м'ясом, розрівняти, залити водою. Накрити кришкою.
6. Коли рис майже повністю вбере воду, увіткнути в нього зубчики часнику.
7. Тушкувати під кришкою, поки рис не вбере в себе воду повністю.

6. ПЕКА
Хорватську національну страву пека можна готувати з чого завгодно - м'яса, риби, восьминогів, кальмарів. У нашому рецепті це буде баранина. Щоб приготувати пеку за всіма правилами вам знадобиться широка чавунна сковорідка з кришкою.
Інгредієнти:
2 кг м'яса ягняти (нога або лопатка)
1 кг картоплі
2 цибулини
1 головка часнику
1 помідор
1 баклажан
1 солодкий перець
2 кабачка
Біле сухе вино - 250 мл
Оливкова олія
Сіль, перець, розмарин
Приготування:

1. М'ясо нарізати великими шматками, цибулю і перець - півкільцями, картоплю, баклажан і кабачки - кубиками, помідор - скибочками, часник подрібнити.
2. Налити на дно сковороди оливкову олію, викласти картоплю, м'ясо, а потім інші овочі.
3. Поставити на вугілля, накрити кришкою і покласти вугілля на кришку зверху.
4. Тушкувати протягом години, потім влити вино, знову накрити кришкою, покласти зверху вугілля і готувати ще годину.

Телепрограма