Головна Мапа сайту Контакти
RSS
6 жовтня 2008
Один день. Світ

В Японії макак навчили подавати страви у ресторані

21:08

Доки Нобелівський комітет міркує над кандидатами з традиційних дисциплін, у Японії з'явилися гідні нагород дресирувальники. Вони навчили тварин подавати страви у ресторані. Досить екзотична послуга користується шаленою популярністю. Та чи не стануть невдовзі мавпи конкурентами традиційним офіціантам - знає Наталка Мельничук.

Цей японський ресторанчик - особливий. Його відвідувачів обслуговують хвостаті офіціанти. Дві маленькі й жваві макаки - Фукучан і Ятчан - принесуть усе, про що попросять гості, без жодних зволікань. Чотирирічному Фукучану поки що доручають лише приносити вологі рушники, а от його утричі старший колега може виконувати й складніші завдання - подавати напої. Він розуміє людські слова і ніколи не плутає замовлення.

Каору Оцука, власник ресторану:

- Ятчан навчився цього випадково - просто спостерігаючи, як я працюю. Все почалося, коли одного дня я дав йому теплий рушник, просто з цікавості, а він відніс його відвідувачу.

Працюють хвостаті офіціанти по змінах, і не більше 2-х годин на день. Задоволені відвідувачі на чайових не економлять. Тим більше, що замість грошей мавпочки задовольняються солодким горохом.

Перу

Тут усе гавкає, нявкає, кувікає або сидить нишком, налякане таким гамором. На майдані перед церквою в перуанській столиці Лімі зібралося кілька сотень домашніх тварин. Їхні господарі принесли своїх маленьких улюбленців на освячення. Переважно це коти, собаки, кролики й поросята. Але знайшлися й такі екзотичні "прихожани", як морська черепаха і богомол. Освячення - переконані перуанці - вбереже їхніх годованців від хвороб та інших негараздів. Такий ритуал тут здійснюють щороку на день Святого Франциска Асиззького. За переказами, цей святий, що жив у 12-му столітті, умів розмовляти з тваринами й рослинами, та навіть читав проповіді божим створінням.

Італія

Ще одні божі створіння - голуби - улюбленці туристів, що приїжджають до Венеції. А от до влади міста вони потрапили в немилість. Щоб відвабити крилатих мешканців від історичних пам'яток, які щороку доводиться відчищати від посліду, мер заборонив одну з туристичних розваг - годувати голубів зерном. За невиконання цього закону загрожує штраф у 500 євро. Але особливо постраждали продавці зерна на площі Святого Марка - усі 18 з них вмить втратили роботу. І через чотири місяці після запровадження нових правил жоден із них так і не отримав компенсації у 80 тисяч євро. А от влада Венеції нововведенням дуже задоволена.

Рената Коделло, керівник відділу збереження Венеційської спадщини при міністерстві культури Італії:

- Популяція голубів зменшується. Зараз тут залишилося всього кілька тисяч птахів, а до запровадження правил їх лише на площі було тисяч 20.

Телепрограма