5 неймовірно смачних основних страв до вашого новорічного столу
"Після гарного обіду можна пробачити кого завгодно, навіть своїх родичів"
(Оскар Уайльд)
Для тих, хто поділяє нашу з Оскаром Уайльдом любов до гарної кухні та вважає, що жодна їжа не може бути смачнішою за приготовану власноруч, ми пропонуємо п'ять рецептів дивовижно смачних основних страв для новорічного столу.
- Індичка, фарширована виноградом і чорносливом. Рецепт Ніки Досаєвої, ведучої проекту "Рецепти щастя" на К1 (дивіться щосуботи об 11:00)
індичка вагою 3-3,5 кг;
100 г вершкового масла.
ДЛЯ НАЧИНКИ:
500 г кукурудзяного хліба (можна замінити цільнозерновим);
2 ч. л. кмину;
по 100 г чорносливу та винограду без кісточок;
100 мл портвейну;
невеликий пучок зелені петрушки;
2-3 ст. л. оливкової олії;
1 невелике яблуко зеленого кольору;
щіпка шавлії;
1 середня цибулина.
ДЛЯ МАРИНАДУ:
5 л води;
100 г солі;
3 ст. л. перцю горошком;
1 паличка кориці (поламати);
1 ст. л. кмину;
3-4 суцвіття гвоздики;
100 г цукру;
2 цибулини;
4 зубчики часнику;
1 ст. л. тертого імбиру;
1 апельсин;
4 ст. л. меду;
1 пучок зелені петрушки.
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
кілька грон винограду;
4 помідори чері;
ягоди журавлини.
Приготуйте маринад. Промийте і подрібніть зелень петрушки. Очищену цибулю наріжте кубиками, апельсин разом зі шкіркою - дольками, часник пропустіть через часникодавку. Змішайте всі інгредієнти в глибокому посуді, замаринуйте індичку та поставте в холодильник на 48 годин.
1. Наріжте хліб невеликими кубиками, покладіть на деко та обсмажте в духовці при температурі 180 градусів до хрусткої скоринки.
2. Замочіть чорнослив у гарячій воді на 5-10 хвилин. Потім злийте воду та наріжте кубиками.
3. Помите яблуко очистіть від шкірки та серцевини і теж наріжте кубиками.
4. Промийте в проточній воді виноград і розріжте кожну ягідку навпіл.
5. Очистіть цибулину, наріжте дрібними кубиками та обсмажте на оливковій олії до золотистого кольору.
6. Подрібніть зелень петрушки.
7. До глибокої сковорідки влийте портвейн, додайте чорнослив і тушкуйте до випаровування рідини. Додайте всі приготовані для начинки інгредієнти й акуратно перемішайте.
8. Дістаньте індичку з маринаду, промийте в проточній воді та обсушити за допомогою паперових рушників.
9. Зашийте нитками (або скріпіть зубочистками) верхній отвір індички, а через черевце нафаршируйте приготовленої начинкою і також зашийте нитками.
10. Розтопіть в сотейнику вершкове масло і змастіть індичку.
11. Зв'яжіть ніжки ниткою та загорніть їх і крила фольгою - щоб не підгоріли.
12. Застеліть деко фольгою, змастіть оливковою олією, помістіть індичку та запікайте в духовці
2,5-3 години при температурі 180 градусів.
13. За півгодини до готовності дістаньте, зніміть з ніжок і крил фольгу і поставте ще запікатися.
14. Вийміть індичку з духовки, викладіть на блюдо та прикрасьте гронами винограду, ягодами журавлини і помідорами чері.
Порада: до індичці подайте журавлинний соус. Його приготувати нескладно. Помістіть в сотейник склянку промитої журавлини, цедру та сік одного апельсина. Додайте по 0,5 ч. л. меленого імбиру і тертої гвоздики, 3 ст. л. цукру, перемішайте та готуйте на повільному вогні 5-7 хвилин. Зніміть з плити, помістіть в блендер і збийте до однорідної консистенції. Потім протріть через сито, додайте коньяк, ретельно перемішайте, перелийте в соусник і поставте в холодне місце.
- Курячі грудки з курагою
курячі грудки - 2 шт.;
мед - 2 ст. л.;
гірчиця - 1 ст. л.;
коріандр;
паприка;
кмин мелений;
перець духмяний мелений;
сіль за смаком;
курага - жменька.
Приготування:
1. Курячі грудки змастити медом і гірчицею та натерти спеціями і сіллю.
2. Покласти грудки на фольгу, посипати зверху курагою та накрити фольгою зверху.
3. Поставити в духовку і запікати 20 хвилин при температурі 250 градусів.
4. Розкрити фольгу і запікати до появи золотистої скоринки.
- Дорада на подушці з солодкого перцю
дорада - 1 шт. (400-500 г);
солодкий перець - 2 шт.;
лимон - 1 шт.;
скибочка вчорашнього батона;
часник - 1-2 зубчики;
зелень петрушки - 3 гілочки;
біле сухе вино - 75 мл;
оливкова олія;
кайенский перець або суміш 5 перців;
сіль.
Приготування:
1. Очищену та випотрошену рибу промити й обсушити паперовими рушниками.
2. Перець нарізати півкільцями, викласти у форму для запікання.
3. Скибочку батона подрібнити у блендері.
4. Лимон вимити, зняти цедру, нарізати кружальцями.
5. Нарізати петрушку, подрібнити часник, змішати з лимонною цедрою та хлібними крихтами.
6. Рибу посолити і злегка збризнути соком лимона.
7. Зробити на рибі 3 надрізи та вставити в надрізи по кружечку (або пів кружечка) лимона.
8. У черевце риби покласти приготовлену суміш і 1-2 кружечка лимона.
9. Покласти рибу у форму для запікання на подушку з перцю, скропити оливковою олією, влити вино.
10. Поставити в розігріту до 190 градусів духовку та запікати 25-30 хвилин.
- Запечена свиняча лопатка з помідорами та базиліком
свиняча лопатка - 1 шт. (600-700 г);
помідори - 4 шт.;
базилік - пучок;
гірчиця;
оливкова олія;
чебрець;
сіль, перець за смаком.
ДЛЯ СОУСУ:
вершки - 50 мл;
гірчиця - 20 г.
Приготування:
1. М'ясо замаринувати в гірчиці з оливковою олією, чебрецем, сіллю та перцем і залишити в маринаді на деякий час (від півгодини до декількох годин).
2. Покласти у форму для запікання та запікати в духовці близько години при температурі 180-200 градусів.
3. Приготувати соус: змішати вершки з гірчицею та варити до загустіння.
4. М'ясо покласти на блюдо, навколо викласти нарізані дольками помідори, прикрасити гілочками базиліка.
5. Соус подати окремо.
- Томлені качині ніжки
качині ніжки - 2 шт.;
червоне сухе вино - 100 мл;
апельсиновий сік - 150 мл;
соєвий соус - 20 г;
мед - 50 г;
масло вершкове - 30 г;
часник - 2 зубчики;
бадьян;
перець духмяний;
кориця в паличках;
розмарин;
чебрець;
лавровий лист.
Приготування:
1. Готуємо соус - змішуємо червоне вино, апельсиновий сік, соєвий соус і мед.
2. Палички кориці розламуємо на дрібні шматочки, подрібнюємо в ступці духмяний перець, розчавлюємо ножем зубчики часнику, додаємо до соусу.
3. Туди ж додаємо розмарин, чебрець, бадьян, лавровий лист. Гарненько перемішуємо.
4. Качині ніжки кладемо у форму для запікання, виливаємо соус, накриваємо фольгою.
5. Ставимо в духовку та запікаємо півтори години при температурі 160 градусів, потім прибираємо фольгу і запікаємо ще хвилин 10 при температурі 180 градусів, щоб ніжки підрум’янились.
6. Дістаємо ніжки з форми, соус проціджуємо та виливаємо до каструльки, прибираємо з поверхні жир, додаємо вершкове масло і доводимо до кипіння, помішуючи віночком.
7. Викладаємо ніжки на тарілку та поливаємо соусом.