Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

5 неймовірно смачних основних страв до вашого новорічного столу

5 неймовірно смачних основних страв до вашого новорічного столу

22 грудня 2014 | 15:40

"Після гарного обіду можна пробачити кого завгодно, навіть своїх родичів"
(Оскар Уайльд)

Для тих, хто поділяє нашу з Оскаром Уайльдом любов до гарної кухні та вважає, що жодна їжа не може бути смачнішою за приготовану власноруч, ми пропонуємо п'ять рецептів дивовижно смачних основних страв для новорічного столу.

індичка вагою 3-3,5 кг;
100 г вершкового масла.
ДЛЯ НАЧИНКИ:
500 г кукурудзяного хліба (можна замінити цільнозерновим);
2 ч. л. кмину;
по 100 г чорносливу та винограду без кісточок;
100 мл портвейну;
невеликий пучок зелені петрушки;
2-3 ст. л. оливкової олії;
1 невелике яблуко зеленого кольору;
щіпка шавлії;
1 середня цибулина.
ДЛЯ МАРИНАДУ:
5 л води;
100 г солі;
3 ст. л. перцю горошком;
1 паличка кориці (поламати);
1 ст. л. кмину;
3-4 суцвіття гвоздики;
100 г цукру;
2 цибулини;
4 зубчики часнику;
1 ст. л. тертого імбиру;
1 апельсин;
4 ст. л. меду;
1 пучок зелені петрушки.
ДЛЯ ПРИКРАШАННЯ:
кілька грон винограду;
4 помідори чері;
ягоди журавлини.
Приготуйте маринад.
Промийте і подрібніть зелень петрушки. Очищену цибулю наріжте кубиками, апельсин разом зі шкіркою - дольками, часник пропустіть через часникодавку. Змішайте всі інгредієнти в глибокому посуді, замаринуйте індичку та поставте в холодильник на 48 годин.
1. Наріжте хліб невеликими кубиками, покладіть на деко та обсмажте в духовці при температурі 180 градусів до хрусткої скоринки.
2. Замочіть чорнослив у гарячій воді на 5-10 хвилин. Потім злийте воду та наріжте кубиками.
3. Помите яблуко очистіть від шкірки та серцевини і теж наріжте кубиками.
4. Промийте в проточній воді виноград і розріжте кожну ягідку навпіл.
5. Очистіть цибулину, наріжте дрібними кубиками та обсмажте на оливковій олії до золотистого кольору.
6. Подрібніть зелень петрушки.
7. До глибокої сковорідки влийте портвейн, додайте чорнослив і тушкуйте до випаровування рідини. Додайте всі приготовані для начинки інгредієнти й акуратно перемішайте.
8. Дістаньте індичку з маринаду, промийте в проточній воді та обсушити за допомогою паперових рушників.
9. Зашийте нитками (або скріпіть зубочистками) верхній отвір індички, а через черевце нафаршируйте приготовленої начинкою і також зашийте нитками.
10. Розтопіть в сотейнику вершкове масло і змастіть індичку.
11. Зв'яжіть ніжки ниткою та загорніть їх і крила фольгою - щоб не підгоріли.
12. Застеліть деко фольгою, змастіть оливковою олією, помістіть індичку та запікайте в духовці
2,5-3 години при температурі 180 градусів.
13. За півгодини до готовності дістаньте, зніміть з ніжок і крил фольгу і поставте ще запікатися.
14. Вийміть індичку з духовки, викладіть на блюдо та прикрасьте гронами винограду, ягодами журавлини і помідорами чері.
Порада: до індичці подайте журавлинний соус. Його приготувати нескладно. Помістіть в сотейник склянку промитої журавлини, цедру та сік одного апельсина. Додайте по 0,5 ч. л. меленого імбиру і тертої гвоздики, 3 ст. л. цукру, перемішайте та готуйте на повільному вогні 5-7 хвилин. Зніміть з плити, помістіть в блендер і збийте до однорідної консистенції. Потім протріть через сито, додайте коньяк, ретельно перемішайте, перелийте в соусник і поставте в холодне місце.

  • Курячі грудки з курагою

курячі грудки - 2 шт.;
мед - 2 ст. л.;
гірчиця - 1 ст. л.;
коріандр;
паприка;
кмин мелений;
перець духмяний мелений;
сіль за смаком;
курага - жменька.

Приготування:
1. Курячі грудки змастити медом і гірчицею та натерти спеціями і сіллю.
2. Покласти грудки на фольгу, посипати зверху курагою та накрити фольгою зверху.
3. Поставити в духовку і запікати 20 хвилин при температурі 250 градусів.
4. Розкрити фольгу і запікати до появи золотистої скоринки.

  • Дорада на подушці з солодкого перцю

дорада - 1 шт. (400-500 г);
солодкий перець - 2 шт.;
лимон - 1 шт.;
скибочка вчорашнього батона;
часник - 1-2 зубчики;
зелень петрушки - 3 гілочки;
біле сухе вино - 75 мл;
оливкова олія;
кайенский перець або суміш 5 перців;
сіль.

Приготування:
1. Очищену та випотрошену рибу промити й обсушити паперовими рушниками.
2. Перець нарізати півкільцями, викласти у форму для запікання.
3. Скибочку батона подрібнити у блендері.
4. Лимон вимити, зняти цедру, нарізати кружальцями.
5. Нарізати петрушку, подрібнити часник, змішати з лимонною цедрою та хлібними крихтами.
6. Рибу посолити і злегка збризнути соком лимона.
7. Зробити на рибі 3 надрізи та вставити в надрізи по кружечку (або пів кружечка) лимона.
8. У черевце риби покласти приготовлену суміш і 1-2 кружечка лимона.
9. Покласти рибу у форму для запікання на подушку з перцю, скропити оливковою олією, влити вино.
10. Поставити в розігріту до 190 градусів духовку та запікати 25-30 хвилин.

  • Запечена свиняча лопатка з помідорами та базиліком

свиняча лопатка - 1 шт. (600-700 г);
помідори - 4 шт.;
базилік - пучок;
гірчиця;
оливкова олія;
чебрець;
сіль, перець за смаком.
ДЛЯ СОУСУ:
вершки - 50 мл;
гірчиця - 20 г.
Приготування:
1. М'ясо замаринувати в гірчиці з оливковою олією, чебрецем, сіллю та перцем і залишити в маринаді на деякий час (від півгодини до декількох годин).
2. Покласти у форму для запікання та запікати в духовці близько години при температурі 180-200 градусів.
3. Приготувати соус: змішати вершки з гірчицею та варити до загустіння.
4. М'ясо покласти на блюдо, навколо викласти нарізані дольками помідори, прикрасити гілочками базиліка.
5.
Соус подати окремо.


  • Томлені качині ніжки

качині ніжки - 2 шт.;
червоне сухе вино - 100 мл;
апельсиновий сік - 150 мл;
соєвий соус - 20 г;
мед - 50 г;
масло вершкове - 30 г;
часник - 2 зубчики;
бадьян;
перець духмяний;
кориця в паличках;
розмарин;
чебрець;
лавровий лист.

Приготування:
1. Готуємо соус - змішуємо червоне вино, апельсиновий сік, соєвий соус і мед.
2. Палички кориці розламуємо на дрібні шматочки, подрібнюємо в ступці духмяний перець, розчавлюємо ножем зубчики часнику, додаємо до соусу.
3. Туди ж додаємо розмарин, чебрець, бадьян, лавровий лист. Гарненько перемішуємо.
4. Качині ніжки кладемо у форму для запікання, виливаємо соус, накриваємо фольгою.
5. Ставимо в духовку та запікаємо півтори години при температурі 160 градусів, потім прибираємо фольгу і запікаємо ще хвилин 10 при температурі 180 градусів, щоб ніжки підрум’янились.
6. Дістаємо ніжки з форми, соус проціджуємо та виливаємо до каструльки, прибираємо з поверхні жир, додаємо вершкове масло і доводимо до кипіння, помішуючи віночком.
7. Викладаємо ніжки на тарілку та поливаємо соусом.

Телепрограма