5 найвідоміших перших страв з усього світу
"У "Валгаллі" сьогодні подають гуляш.
Гуляш з картоплею, огірками та салатом.
Я бачив меню, по-дорозі з банку"
(с) Еріх Марія Ремарк "Чорний обеліск"
Ми продовжуємо знайомити вас з найвідомішими стравами світу і сьогодні в нашій добірці - супи. І ми спробували підібрати такі перші страви, приготувати які з легкістю зможе будь-яка господиня.
Франція. Цибулевий суп
Цибулевий суп – одна з найвідоміших французьких страв. Не дивлячись на те, що перші супи з цибулі з’явилися ще у Стародавньому Римі, у нас ця страва асоціюється саме з французькою кухнею. Поговорюють, що суп вперше приготував сам Людовік XV, коли одного разу посеред ночі страшенно захотів їсти, а під рукою не було нічого, окрім цибулі, масла та хліба. Чесно кажучи, нам ця легенда не здається правдивою – не міг Людовік XV ось так просто відпустити на ніч всіх слуг і сам собі готувати (ну, на скільки ми його знаємо). Тому ми схиляємося до іншої версії виникнення супу – всі його інгредієнти були неймовірно дешевими, а сам суп – дуже поживним. Це і зробило його популярним серед простих робочих, які купляли страву на французьких ринках.
Інгредієнти:
ріпчаста цибуля - 3 шт.;
буханка французького домашнього хліба;
оливкова олія або топлене масло - 2 ст. л.;
бульйон - 4 склянки;
твердий сир (чедер, грюйер, пармезан) - 200 г;
трохи коньяку.
Приготування:
1. Хліб нарізати скибочками, поставити в духовку, скропити оливковою олією і помістити у розігріту духовку на 15-20 хвилин.
2. Перелита гарячий бульйон до керамічної або глиняної каструлі, додати подрібнену цибулю, зверху покласти підсмажені скибочки хліба, посипати тертим сиром, скропити олією.
3. Запікати в духовці 30 хвилин при температурі 180 градусів. Сирна скоринка повинна підрум'янитися.
4. Розливаючи по тарілках, прослідкувати, щоб кожному дісталося трохи сирної скоринки.
Угорщина. Гуляш
Гуляш – це традиційна угорська їжа вівчарів. Саме слово "gulyás" перекладається як "вівчар". Довгий час гуляш був виключно селянською стравою, але у XIX сторіччі став дуже популярним серед угорської аристократії, а потім і серед мешканців сусідніх країн. Зараз існує безліч рецептів приготування гуляша (наприклад, у Чехії гуляш готують як другу страву, гуляш по-сегедськи подається з квашеною капустою), але справжній угорський гуляш – це завжди перша справа, наваристий, густий суп. Саме такий гуляш було визнано пам’яткою культурної спадщини ЮНЕСКО.
Інгредієнти:
яловичина - 500 г;
вода - 2 л.;
смалець - 3 ст. л.;
ріпчаста цибуля - 3 шт.;
угорська паприка - 2 ст. л.;
помідор - 1шт.;
жовтий перець - 1 шт.;
зелений перець - 1 шт.;
пастернак - 1 шт.;
морква - 1 шт.;
картопля - 4 шт.;
часник - 2 зубчики;
кмин - 2 ч. л.;
чорний перець - ½ ч. л.;
сіль, петрушка.
Приготування:
1. Дрібно нарізати цибулю. Нарізати маленькими кубиками пастернак, моркву, солодкий перець. Трохи більшими - картоплю. Помідор очистити та нарізати.
2. На дно глибокої каструльки покласти цибулю та підсмажити її на смальці до золотистого кольору.
3. Додати паприку, влити трохи води і добре перемішати.
4. Додати дрібно нарізану яловичину і підсмажити, поки не підрум'яниться.
5. Додати воду, кмин і чорний перець. Варити приблизно 50 хвилин, поки яловичина не стане м'якою, періодично підливаючи воду.
6. Додати пастернак, моркву, жовтий перець і помідор, варити 40 хвилин.
7. Додати картоплю, сіль, зелений перець, часник і долити води до консистенції супу. Довести до кипіння і варити ще 15 хвилин.
Середня Азія. Лагман
Цей суп дуже популярний в Середній Азії, особливо в Узбекистані, але прийшов він сюди з Китаю. У Китаї, де дуже розвинена символіка, лагман вважається стравою кохання. У легенді говориться про трьох втомлених подорожніх, які, зустрівшись посеред поля, вирішили відпочити, а заразом і поїсти. Готових бутербродів або тушонки, як ви розумієте, ні в кого не було, зате в одного з подорожніх була з собою сковорідка вок, у іншого - м'ясо та борошно, а у третього - редька та спеції. До того ж цей третій виявився учнем кухаря. Трохи поміркувавши, він вигадав, як з усіх цих продуктів приготувати неймовірно смачну страву, яку ми знаємо під назвою лагман.
Інгредієнти:
локшина Лагман (плоска) - 1 упаковка;
м'ясо (баранина, яловичина) - 700 г;
картопля - 1-2 шт.;
морква - 2 шт.;
помідори - 3 шт.;
солодкий перець - 1 шт.;
ріпчаста цибуля - 2 шт.;
часник - 1-2 зубчики;
рослинна олія - 2 ст. л.;
зелень кінзи, кропу, петрушки - 1 пучок;
коріандр, паприка, сіль.
Приготування:
1. Відварити локшину в підсоленій воді.
2. М'ясо, картоплю та моркву нарізати невеликими кубиками. Перець і цибулю - півкільцями. Дрібно нарізати часник.
3. Обсмажити м'ясо на олії, поки не утвориться рум'яна скоринка.
4. Додати цибулю, помідори, трохи протушкувати.
5. Додати інші овочі, посолити, додати спеції. Перемішати і влити 2-3 склянки холодної води. Тушкувати на середньому вогні до готовності.
6. Подавати в глибоких піалах. У центр піали покласти локшину, залити супом. Зверху посипати зеленню.
Вірменія. Хаш
Хаш – стародавня вірменська страва. Кажуть, що вперше його почали готувати ще в язичницькі часи. Домашніх тварин приносили в жертву богам, а ноги і тельбухи бідняки залишали собі і варили з них суп. Можливо, саме тому хаш донедавна мав ритуальне значення - його готували лише в певні дні року і тільки рано вранці. Хаш має багато переваг, але особливо він відомий тим, що здатний перемогти будь-яке похмілля.
Інгредієнти:
рубець (свинячий або коров’ячий шлунок) - 1 шт.;
передні яловичі або свинячі ніжки - 2 кг;
зелень (базилік, петрушка, кінза);
часник і сіль.
Приготування:
1. Ніжки замочити на добу у воді, періодично міняючи воду (кожні 2-3 години).
2. Залити ніжки водою і варити на повільному вогні. Першу воду злити.
3. Очистити рубець, покласти в каструлю і варити, поки не зникне специфічний запах.
4. Рубець дрібно нарізати і покласти у каструлю до ніжок.
5. Залити все водою так, щоб вона покрила ніжки на 15-20 см.
6. Варити 6-8 годин на повільному вогні.
7. Готовий хаш посолити і посипати подрібненим часником.
8. Подавати гарячим з зеленню та лавашем.
Мексика. Чилі кон карне
Ще одна страва, яка з’явилася з допомогою вівчарів, цього разу мексиканських. Потихеньку її стали готувати техаські ковбої, а з часом вона стала офіційною стравою штату Техас. Назва цього супу перекладається з іспанської як «чилі з м'ясом», де чилі - це зовсім не назва південноамериканської країни, а звичайний гострий перець чилі.
Інгредієнти:
700 грамів нежирної яловичини;
1 середня цибулина;
3 зубчики часнику;
1/2 зеленого болгарського перцю;
2-6 стручків перцю чилі (залежить від бажаної гостроти);
сік 1/2 лайма;
1 банка червоної або строкатої консервованої квасолі (400 г);
1 банка консервованих томатів у власному соку (700 г);
1 ст. л. порошку перцю чилі;
2 ч. л. орегано;
1 ч. л. зіри;
1 ч. л. солі;
1 ст. л. цукру;
2 шматочки екстрачорного гіркого шоколаду (або 1 ст. л. порошку какао);
рослинна олія для смаження.
Приготування:
1. М'ясо нарізати дуже дрібними шматочками або прокрутити на м'ясорубці з великою решіткою.
2. Розігріти на сковороді олію, додати м'ясо і обсмажити, поки трішки не підрум'яниться (10-15 хвилин).
3. Зіру та орегано подрібнити в ступці.
4. Болгарський перець і чилі очистити від насіння. Дрібно нарізати перець, цибулю та часник.
5. М'ясо покласти до каструльки, а на сковороду, де воно смажилося, покласти цибулю і обсмажити, поки вона не стане прозорою. Додати, часник, болгарський перець та чилі і обсмажити, помішуючи, 3 хвилини. Додати спеції, перемішати, тушкувати 3 хвилини на дуже повільному вогні, потім перекласти у каструльку до м'яса.
6. Додати подрібнені помідори, цукор, сіль, склянку окропу, перемішати і тушкувати на повільному вогні 1, 5 години.
7. Додати квасолю, видавити сік половинки лайма, перемішати, тушкувати ще півгодини.
8. За п'ять хвилин до готовності додати шоколад і перемішати.
9. Подавати з кукурудзяними чіпсами або коржиками тортильяс. У тарілку з чилі можна додати сметану, кінзу і тертий сир чедер.