Приголомшливий рецепт шашлику! Прості поради для відмінного пікніка від Зосі, ведучої проекту "Рецепти щастя. Нова історія"
Тепло, нарешті, міцно влаштувалося на вулиці, а це означає, що сезон пікніків відкрито. Зізнатися чесно, я обожнюю пікніки! Настільки приємне це відчуття свободи і радості, коли можна дихати на повні груди і насолоджуватися смаком їжі, приготовленої на свіжому повітрі. Навіть звичайний хліб здається набагато смачнішим, коли його відламуєш і їси разом з ароматними шматочками м'яса або овочів.
Я гадаю, що у кожного з нас є свій улюблений рецепт страв, приготованих на багатті або грилі. Мій рецепт досить простий. І секрет його полягає в тому, що я не мариную м'ясо. Досить щоб воно було свіже і трохи приправлено сумішшю трав. Хороше м'ясо саме по собі має яскравий і неповторний смак, його не можна забивати, його потрібно лише підкреслювати. Те, що ми часто маринуємо м'ясо в майонезі, лимонному соку, пиві, вині та інших маринадах - не завжди правильно. Спробуйте відійти від звичних правил, і поекспериментувати.
Наріжте м'ясо, як ви задумали, стейками або шматочками під шашлик. Додайте кільцями нарізану цибулю, свіжі помідори, після трохи посоліть, поперчіть, додайте суміш свіжих трав (наприклад, орегано, чебрець, розмарин і т. д.) і трохи окропіть оливковою олією. Запевняю, ваш шашлик буде приголомшливим. І несподівано яскравим на смак.
Виняток можна зробити для курятини. Куряче м'ясо після приготування часто буває сухуватим. Спробуйте замаринувати його в апельсиновому соку. Для цього видавіть сік зі свіжих апельсинів, змішайте з сумішшю приправ для птиці і невеликою кількістю оливкової олії та бальзамічного оцту. Його потрібно зовсім небагато, буквально 50-100 грамів. Бальзамік просочить і розм'якшить м'ясо, а ще дасть рум'яно-апетитну скоринку. Тепер гарненько перемішайте м'ясо в цьому маринаді. Дайте постояти м'ясу не менше 15 хвилин. І можна готувати, як на грилі, так і на шампурах. Смак буде дивовижним - трохи солодкуватим і приємним, а саме м'ясо танутиме у роті. Можна робити такий же маринад з лимонного соку, але особисто я цей вид маринаду не дуже люблю. Куряче м'ясо ніжне і легко вбирає сторонні смаки. Кислота лимону моментально витісняє всі характерні смакові відтінки курки. Від цього з'являється зайва кислинка, від якої і оскому можна отримати. А ось апельсин ідеально справляється із завданням:)
Коли будете збиратися на пікнік, обов'язково візьміть із собою кілька упаковок листового лаваша. Його ще називають - вірменський лаваш. Ним дуже зручно брати шматочки шашлику та овочів. З нього можна робити роли, а ще він дуже легкий і не такий калорійний як звичайний хліб.
Запасіться пучком зелені - петрушка, кріп, зелена цибуля - трави допоможуть травленню і доповнять смак будь-якого м'яса і риби.
До речі про рибу. Спробуйте приготувати рибу на вугіллі. Моя порада - не загортайте її у фольгу, а затисніть її в решітці гриль. З одного боку, вона добре просмажиться, з іншого – з’явиться ідеальна золотава скоринка. Щоб решітка не прилипала до риби, заздалегідь змастіть її невеликою кількістю оливкової олії. Ідеальним маринадом для риби стануть сіль, перець, лимон і оливкова олія.
І найголовніше. Зберіть поруч рідних і близьких. З ними будь-який пікнік на природі стане справжнім святом, яке запам'ятається надовго.