7 варіантів легкої вечері для тих, хто береже фігуру
" - Софочка, а що це ви сьогодні так мало їсте?
- Бережу фігуру!
- Ой, я вас благаю, щоб зберегти вашу фігуру - треба їсти, їсти і їсти!"
Не знаємо, чим керувалася людина, яка першою сказала фразу про те, що вечерю потрібно віддати ворогу, але вже точно не бажанням зберегти фігуру. Тому що на практиці відмова від вечері супроводжується поганим настроєм, труднощами зі сном, нестерпним відчуттям голоду і нальотом на холодильник посеред ночі. Що, як ви розумієте, веде до зовсім зворотного ефекту. Прислухайтеся до фахівців-дієтологів. Вони запевняють, що вечеряти необхідно, головне - робити це правильно. Пропонуємо вам кілька варіантів вечерь, які дозволять зберегти вам і струнку фігуру, і гарний настрій.
КАЛЬМАРИ, ТУШКОВАНІ З ПОМІДОРАМИ
0,5 кг кальмарів
3 помідори
2 зубчики часнику
1 пучок зеленої цибулі
50 г вершкового масла
Сіль, перець, рослинна олія
1. Очищені кальмари киньте у киплячу воду на 1 хвилину. Дістаньте шумівкою, трохи остудіть, потім наріжте кільцями.
2. Помідори нарізати шматочками, покласти на добре розігріту сковороду і злегка обсмажити на вершковому маслі.
3. Додати дрібно нарізану цибулю, просмажити все разом, додати кальмари, влити рослинну олію і тушкувати 3-4 хвилини.
4. Додати подрібнений часник, перемішати і тушкувати ще трохи під кришкою.
КОТЛЕТИ З ІНДИЧКИ
800 г філе індички
4 ст. ложки манки
2 ст. ложки сметани
1 яйце
2 ч. ложки цукру
2 ч. ложки гірчиці
Пучок зелені (кріп, петрушка)
Сіль, перець - за смаком
Рослинна олія
1. Філе подрібнити в м'ясорубці або блендері, додати дрібно нарізану зелень та всі інші інгредієнти, перемішати.
2. На добре розігріту з рослинною олією сковороду викласти ложкою фарш у формі котлет, обсмажити з обох боків до золотистого кольору.
3. Влити на сковорідку трохи води, і тушкувати під кришкою по 5 хвилин з кожного боку.
4. До котлет можна подати овочевий салат.
КАПУСТЯНІ ОЛАДКИ З СИРОМ
0,5 кг капусти
2 ст. ложки сметани
2 яйця
Пучок зелені (петрушка, кінза, кріп)
100 г тертого сиру
½ склянки борошна
Сіль, перець за смаком
Сметана для подачі
1. Капусту відварити протягом п'яти хвилин, остудити, потім дрібно нарізати.
2. Додати яйця, сметану, тертий сир, подрібнену зелень, борошно, перемішати і поставити в холодильник на півгодини.
3. Викласти на деко, вкрите пергаментом, у формі оладок.
4. Запікати в духовці 20-35 хвилин при температурі 180 градусів.
5. Подавати зі сметаною.
КУРЯЧІ ГРУДКИ У ВЕРШКОВОМУ СОУСІ З ТРАВАМИ
0,5 кг курячих грудок
1 велику цибулю-шалот
100 г густих вершків або сметани
½ склянки курячого бульйону
½ лимона
Пів пучка базиліка
Пів пучка петрушки
Сіль, перець - за смаком
Оливкова олія
1. Курячі грудки відварити, порізати великими шматками та обсмажити на оливковій олії до золотистого кольору.
2. На сковороді, де смажилися грудки, злегка обсмажити цибулю-шалот.
3. У мисці змішати цибулю, вершки, бульйон, подрібнену зелень, свіжовичавлений сік лимона і ретельно перемішати.
4. Грудки викласти на тарілки і полити їх соусом.
БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА ПІД СОУСОМ БЕШАМЕЛЬ
1, 5 кг брюссельської капусти
500 мл молока
2 ст. ложки борошна
2 ст. ложки оливкової олії
25 г вершкового масла
Сіль, петрушка - за смаком
Тертий сир
1. Відварити брюссельську капусту до готовності (5-8 хвилин), потім відкинути на друшляк і промити.
2. Розтопити в каструльці вершкове масло, влити оливкову олію, всипати борошно і потримати на вогні, помішуючи, 2 хвилини. Повільно влити молоко і варити, помішуючи, ще 8 хвилин.
3. Капусту викласти у глибокі піалки і залити соусом. Можна прикрасити зверху тертим сиром.
ГОРБУША, ЗАПЕЧЕНА З ПОМІДОРАМИ ТА СИРОМ
1 горбуша
2 помідори
100 г тертого сиру
2 цибулини
Сіль, сухий кріп і базилік
1. Очищену рибу порізати шматками, натерти сіллю та спеціями.
2. Цибулю нарізати півкільцями, помідори - скибочками.
3. Змастити деко для запікання оливковою олією і покласти на нього шматки риби.
4. У вільні ділянки між шматками риби покласти нарізані помідори. Зверху – цибулю і посипати тертим сиром.
5. Запікати в духовці 20-30 хвилин при температурі 180 градусів (до появи рум'яної сирної скоринки).
ІТАЛІЙСЬКИЙ САЛАТ
2 помідори
2 огірка
50 г м'якого сиру (бринза, фета, моцарела)
Пучок руколи
Оливкова олія
Сіль, перець, лимонний сік - за смаком
1. Помідори, огірки та сир нарізати, руколу порвати руками, посолити, поперчити, заправити оливковою олією і перемішати.
2. За бажанням можна додати до заправки кілька крапель лимонного соку.