10 неймовірно простих і смачних страв з овочів
Ми продовжуємо знайомити вас з неймовірно смачними стравами, рецепти яких, легкі та прості у приготуванні. Овочі - це не лише корисно, але й може бути дуже смачно! 10 простих і смачних страв з овочів, де багато-багато вітамінів: супи, салати, запіканки, гарніри та другі страви.
Найкорисніший салат осені
1/2 кореня селери
2 яблука
2 моркви
Оливкова олія
Сіль, насіння кунжуту
Селеру, яблука та моркву натерти на тертці. Посолити, заправити оливковою олією, перемішати. Зверху посипати насінням кунжуту.
Суп-пюре зі шпинату
2 великих пучка свіжого шпинату
1 стебло цибулі-порею
1 л води
½ склянки молока або вершків
1 ст. ложка крохмалю
20 г вершкового масла
1 жовток
Сіль, перець, мускатний горіх
1. Цибулю-порей нарізати кільцями і злегка обсмажити на вершковому маслі.
2. Додати дрібно нарізаний шпинат і припустити, поки він не перестане бути пишним.
3. Влити воду і розведений молоком крохмаль. Варити на середньому вогні 5 хвилин.
4. Влити суп в чашу міксера або блендера, додати жовток і перетерти до стану пюре.
Запіканка з цвітної капусти
1 цвітна капуста
200 мл вершків
2 яйця
200 г сиру
Сіль, перець - за смаком
Зелень (кріп, петрушка)
1. Цвітну капусту відварити до напівготовності та покласти у форму для запікання.
2. Збити вінчиком яйця, додати вершки, сіль, спеції, перемішати і залити цією сумішшю капусту. Зверху посипати тертим сиром.
3. Запікати в духовці при температурі 180 градусів до появи золотистої скоринки.
4. Перед подачею посипати подрібненою зеленню.
Баклажани з сиром і помідорами
2 баклажана
2 помідори
100 г м'якого сиру (фета, бринза)
Сіль, спеції, зелень
1. Баклажани порізати кружечками завширшки 1 см, вимочити у підсоленій воді, щоб зникла гіркота.
2. Обсмажити на сковороді, а потім прибрати зайву олію за допомогою паперового рушника.
3. Викласти на блюдо, зверху розкласти нарізані кільцями помідори, посипати сіллю та спеціями.
4. Сир розім'яти виделкою або порізати тонкими скибочками (залежно від консистенції) і викласти зверху. Посипати зеленню.
Брюссельська капуста по-брюссельськи
500 г брюссельської капусти
1 ст. ложка топленого масла
2 ст. ложки жирних вершків або сметани
2 жовтки
Сіль, мускатний горіх, зелень
1. Брюссельську капусту трохи підсмажити в олії, потім перекласти до каструльки, налити трохи води і варити до готовності.
2. Жовтки змішати з вершками.
3. Перекласти капусту назад на сковороду з маслом, залити вершково-яєчним соусом, подрібненою зеленню і підігріти.
Грінки з овочами по-грецьки
2 солодких перця
1 цибулина
1 морква
1 помідор
200 г сиру фета
Хліб
1. Цибулю нарізати півкільцями, моркву і солодкий перець - соломкою, помідори - скибочками.
2. Обсмажити на олії цибулю до золотистого кольору, додати моркву, трохи пізніше - перець і помідори. Тушкувати овочі до напівготовності.
3. Покласти овочі у фольгу для запікання, додати порізаний великими шматками сир фета, загорнути фольгу і запікати в духовці 15 хвилин при температурі 150 градусів.
4. З хліба зробити тости або грінки і викласти на них готові овочі.
Картопляна запіканка з сиром і часником
6 середніх картоплин
2 яйця
2 зубчики часнику
3 ст. ложки сметани
100 г твердого сиру
Сіль, перець, сухі трави - за смаком
1. Сир натерти на тертці, розділити на дві частини, в одну з них додати пропущений через прес часник, 1 яйце, сметану і добре перемішати.
2. Картоплю очистити і натерти на крупній тертці, додати сирну суміш, сіль, перець, трави, перемішати і покласти у форму для запікання.
3. Сир, що залишився, змішати з яйцем і покрити цією сумішшю запіканку.
4. Запікати в духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів до появи рум'яної скоринки.
Салат з помідорів з базиліком
3 помідори
1 цибулина
Пучок фіолетового базиліку
1 ч. ложка цукру
Вода, оцет, оливкова олія, сіль
1. Цибулю нарізати товстими півкільцями, залити окропом, додати цукор і трохи оцту. Залишити на 15-20 хвилин, потім добре віджати.
2. Помідори нарізати скибочками, нарізати базилік, додати цибулю, оливкову олію, посолити і перемішати.
Легкий овочевий суп
1 морква
1 цибулина
1 баклажан
500 г цвітної капусти
3-4 картоплини
2 л води
Сіль, спеції
Сметана
1. Картоплю, моркву, цибулю та баклажан нарізати кубиками, цвітну капусту розібрати на суцвіття.
2. Закип'ятити воду в каструльці, додати цибулю та моркву, варити 5 хвилин.
3. Додати картоплю, через 10 хвилин - цвітну капусту, ще через 5 - баклажан. Варити до готовності картоплі.
4. Розлити у тарілки, за бажанням додавши сметану.
Рататуй
Баклажани - 2 шт.
Кабачки - 2-3 шт.
Помідори - 3-4 шт.
Свіжа картопля - 3-4 шт.
Ріпчаста цибуля - 2 головки
Часник - 2-3 зубчики
Зелень (чебрець, орегано)
Оливкова олія
Сіль і перець - за смаком
1. Нарізати баклажани кружечками. Посолити їх і витримати протягом 20 хвилин (щоб вони не гірчили), потім промити.
2. Кабачки, помідори, картоплю та цибулю також нарізати кружечками.
3. Форму для запікання змастити оливковою олією.
4. Укласти овочі, чергуючи баклажани, помідори, цибулю, кабачки і картоплю.
5. Посипати сіллю, перцем, зеленню та часником.
6. Запікати в духовці при температурі 180-200 градусів, поки картопля не стане м'якою. До цього моменту баклажани і кабачки повинні підрум'янитися.
7. Можна приготувати цю страву з хрусткою скоринкою. Для цього готову страву потрібно посипати сухарями і тертим сиром та запікати до утворення золотистої скоринки.