8 традиційних страв британської кухні
"Британська кухня набагато краща, ніж слава про неї"
Огюст Ескофьє, французький ресторатор
Британська кухня об'єднує кухню чотирьох регіонів, які входять до складу Великобританії - Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. У кожної з них є свої особливості, але вони мають багато спільного. Британська кухня, можливо, майже позбавлена вишуканості, проте, вона проста, ситна і ґрунтовна. Велика увага тут приділяється якості продуктів, а соуси та приправи використовуються дуже помірно, лише для того, щоб підкреслити природний смак їжі, а не змінити його. Сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептами традиційних британських страв і впевнені, що, спробувавши їх один раз, ви обов'язково включите їх до свого постійного раціону.
АНГЛІЙСЬКИЙ СУП З ЯБЛУКАМИ ТА СИРОМ
1 л води
6 невеликих кислих яблук (підійде "Симиренко")
1 цибулина
5 корінців пастернаку
2 гілочки чебрецю
200 мл жирних вершків (не менше 30%)
150 г сиру з блакитною пліснявою (стілтон, рокфор)
½ ч. ложки цукру
Сіль, перець, вершкове масло
1. Обсмажити в каструльці з товстим дном дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати подрібнений пастернак. Тушкувати, постійно помішуючи, 10-15 хвилин.
2. П'ять яблук очистити і нарізати скибочками, покласти в каструльку з цибулею та пастернаком, додати цукор, чебрець, обсмажити протягом 5-7 хвилин.
3. Влити гарячу воду, додати сіль, спеції, довести до кипіння і варити під кришкою 10 хвилин.
4. Влити в суп вершки і перетерти його до стану пюре за допомогою блендера.
5. Яблуко, яке залишилося, розрізати на чотири частини, видалити серцевину і нарізати тонкими скибочками. Обсмажити на вершковому маслі до появи рум'яної скоринки.
6. Суп налити у тарілки, додати зверху скибочки яблук, шматочки сиру і листочки чебрецю.
РАГУ ПО-ІРЛАНДСЬКИ
1,5 кг баранячої лопатки
10 картоплин
3 цибулини
4 моркви
6 зубчиків часнику
1 гілочка розмарину
3 ст. ложки рослинної олії
Пучок зелені (кріп, петрушка, кінза)
Сіль, спеції
1. Овочі очистити і крупно нарізати.
2. Нарізати м'ясо, обсмажити з двох сторін на рослинній олії до рум'яної скоринки, додати цибулю, моркву, часник, порвані гілочку розмарину та обсмажити все разом, періодично помішуючи, 7-10 хвилин.
3. Перекласти м'ясо з овочами в каструлю з товстим дном, влити ½ л води і довести до кипіння, приправити сіллю та перцем.
4. Додати картоплю і тушкувати під кришкою 2 години.
5. Додати кілька кубиків льоду і зняти ложкою жир, що піднявся на поверхню, ще раз довести до кипіння.
6. Покласти на тарілки, посипавши зеленню.
ПИРІГ ВІВЧАРА
1 кг картоплі
1 склянка молока
100 г вершкового масла
500 г баранячого або яловичого фаршу
1 цибулина
1 морква
100 г твердого сиру (типу чедер)
Сіль, спеції
1. Картоплю відварити і розім'яти до стану пюре, додавши тепле молоко та вершкове масло.
2. Дрібно нарізати цибулю і обсмажити на рослинній олії до золотистого кольору.
3. Додати фарш, а після того, як він схопиться рум'яною скоринкою, - нарізану скибочками моркву. Обсмажити все разом, посолити, поперчити.
4. Покласти фарш у вогнетривку форму, зверху викласти пюре, розрівняти і посипати тертим сиром.
5. Випікати в духовці 25-30 хвилин при температурі 200 градусів.
РОСТБІФ
1 кг яловичої вирізки
Сіль, рослинна олія
1. Сильно розігріти деко, змастити його жиром і покласти зверху м'ясо. Полити м'ясо рослинною олією.
2. Поставити в духовку на максимальний вогонь, щоб м'ясо за короткий час обсмажити з усіх боків до рум'яної скоринки. На це піде, приблизно, 10 хвилин.
3. Вийняти м'ясо з духовки, посолити, повернути його в духовку, зменшити вогонь і запікати ще 15 хвилин, періодично поливаючи соком, який виділився під час запікання.
4. Готове м'ясо повинно залишитися всередині соковитим і рожевим. Подавати на стіл цілим шматком.
КОЛКАННОН - ІРЛАНДСЬКЕ ПЮРЕ З КАПУСТОЮ
500 г картоплі
300 г кучерявої або білокачанної капусти
½ склянки вершків
100 г вершкового масла
Пучок зеленої цибулі
Сіль, перець, мускатний горіх
1. Картоплю нарізати шматочками і відварити в підсоленій воді до готовності.
2. Капусту нашаткувати, відварити до м'якості (приблизно 10 хвилин), злити воду.
3. Зелену цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі до прозорості.
4. Злити воду з картоплі, додати капусту, цибулю, вершки, вершкове масло, посолити, поперчити і подрібнити до стану пюре.
УЕЛЬСЬКИЙ РЕЙБІТ - ГРІНКИ З СИРОМ
6 скибочок хліба
250 г тертого сиру
100 г вершкового масла
½ склянки пива
½ ч. ложки паприки
1 ч. ложка гірчиці
2 жовтки
1. Скибочки хліба обсмажити з обох боків (можна в тостері).
2. Розтопити на сковороді вершкове масло, і, постійно помішуючи, додати сир і пиво, потім приправити червоним перцем і гірчицею. Додати, помішуючи, розтерті жовтки.
3. Отриману масу намазати на грінки товстим шаром і запекти в духовці протягом 5-10 хвилин, щоб сир підрум'янився.
ЯЙЦЯ ПО-ШОТЛАНДСЬКИ
8 скибочок хліба
150 г шинки
3 анчоуса
½ склянки сухарів
5 яєць
Сіль, перець, олія для смаження
1. Шинку пропустити через м'ясорубку, анчоуси подрібнити, додати сухарі, сіль, перець і 1 яйце.
2. Решту яєць відварити, очистити, обваляти в отриманій масі та обсмажити в сильно розігрітій олії.
3. Потім кожне яйце розрізати навпіл і подати на підсмаженому шматочку хліба.
АНГЛІЙСЬКА ШОКОЛАДНИЙ ПУДИНГ
½ склянки борошна
3 ст. ложки порошку-какао
3 ст. ложки цукру
½ склянки молока
125 г дрібних панірувальних сухарів
50 г вершкового масла
2 яйця
2 ст. ложки тертого мигдалю
1 ст. ложка коньяку
½ ч. ложки соди
1. Какао змішати з панірувальними сухарями, додати молоко і дати розмокнути протягом 10 хвилин.
2. Масло добре розтерти з цукром, додати жовтки, борошно і погашену оцтом соду, розмішати.
3. З'єднати з шоколадно-молочної масою, додати мигдаль, коньяк і білки, збиті окремо. Перемішати і покласти у форму.
4. Готувати пудинг на паровій бані, помістивши форму в каструлю з водою (щоб вона не доходила, приблизно, до 2/3 висоти форми) протягом години.
5. Подавати гарячим, за бажанням полити солодким сиропом або варенням.