10 рецептів глінтвейна для холодного вечора на будь-який смак
"- Сьома, ти любиш глінтвейн?
- Ні, він же з корицею, а я її терпіти не можу.
- Ну так, а якщо без кориці?
- Без кориці не те..."
Ще в середні століття мешканці Західної Європи здогадалися додавати прянощі у вино та підігрівати цю суміш, щоб зігрітися в холодну пору року. Цей напій отримав назву "глювайн" від німецького "glühender Wein" - "палаюче вино". Щоправда, спочатку дозволити собі пити глювайн (або як ми називаємо його, глінтвейн) міг далеко не кожен. Справа у тому, що деякі спеції, які входили до його складу, у той час були на вагу золота. І лише у XIX столітті глінтвейн став доступним і популярним напоєм. Ми пропонуємо скористатися досвідом європейців і зігрітися холодним осіннім вечором за допомогою чудового "палаючого вина".
КЛАСИЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН
1 л сухого (або напівсухого) червоного вина
1 ст. ложка цукру
1 ст. ложка меду
Прянощі (кориця, гвоздика, кардамон, цедра лимона, імбир)
Вино вилити у каструльку, додати мед, цукор, прянощі та підігріти, періодично помішуючи, на середньому вогні до температури 70-80 градусів (до зникнення білої піни з поверхні вина). Ні в якому разі не можна доводити глінтвейн до кипіння! Прибрати напій з вогню, накрити кришкою і дати йому настоятися протягом 15 хвилин.
КЛАСИЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН З ВОДОЮ
1 л червоного вина
200 мл води
1 ст. ложка цукру
1 ст. ложка меду
Прянощі (кориця, гвоздика, кардамон, цедра лимона, імбир)
У каструльку покласти прянощі, залити їх водою, закип'ятити та варити на слабкому вогні протягом 10-15 хвилин. Додати цукор, мед, потім влити вино. Підігріти до температури 70-80 градусів, дати трохи настоятися.
ГЛІНТВЕЙН КИЇВСЬКИЙ
300 мл десертного червоного вина
100 мл вишневої наливки
2-3 скибочки лимона
Прянощі за смаком
У каструльці або турці змішати вино з наливкою, підігріти до 70 градусів, додати прянощі та скибочки лимона. Дати настоятися протягом 10-15 хвилин.
ГЛІНТВЕЙН ЯМАЙСЬКИЙ
200 мл червоного вина
50 мл темного рому
100 мл гарячої води
2 ч. ложки цукру
Прянощі, цедра лимона
Розвести цукор половиною гарячої води. Влити вино, ром, додати прянощі та лимонну цедру. Долити залишки гарячої води.
БІЛИЙ ГЛІНТВЕЙН
750 мл білого сухого вина
250 мл води
100 г цукру
1 апельсин
Прянощі за смаком
У каструльку покласти цукор, прянощі, порізаний невеликими кубиками апельсин. Додати воду, поставити на вогонь, довести до кипіння і трохи проварити. Процідити, влити біле вино та злегка підігріти.
ЯЄЧНИЙ ГЛІНТВЕЙН
200 мл білого вина
1 жовток
2 ч. ложки цукор
2 скибочки лимона
Прянощі за смаком
У каструльку влити вино, додати прянощі, лимон, підігріти. Додати розтертий з цукром жовток, перемішати. Перед подачею процідити.
ГЛІНТВЕЙН МОККО
750 мл червоного вина
150 мл коньяку
300 мл кави
3 столові ложки цукру
Прянощі за смаком
Всі інгредієнти змішати в каструльці та підігріти до 70-80 градусів.
ГЛІНТВЕЙН ПО-СХІДНОМУ
200 мл червоного вина
50 мл апельсинового лікеру
50 мл води
2 шматочки коричневого цукру
Прянощі, лимонна цедра
Цукор залити водою, підігріти. Додати прянощі, цедру лимона, перемішати, влити вино, підігріти до 70 градусів. Цитрусовий лікер налити в склянку безпосередньо перед подачею.
ГЛІНТВЕЙН ПО-АНГЛІЙСЬКИ
100 мл білого вина
100 мл міцного чаю
1 столова ложка меду
Прянощі за смаком
Змішати в каструльці вино та чай, поставити на вогонь, додати мед і прянощі, перемішати та підігріти до 70 градусів.
ГЛІНТВЕЙН БЕЗАЛКОГОЛЬНИЙ
1 л червоного виноградного соку
200 мл води
Половинка яблука
Половинка апельсина
2 ч. ложки родзинок
Прянощі, цедра лимона і апельсина
Нарізати яблуко та апельсин дрібними кубиками. Покласти у каструльку, додати всі інші інгредієнти і, помішуючи, довести до кипіння. Зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятися протягом 5-10 хвилин.