6 найкращих рецептів шашлику на будь-який смак
"Смажити шашлик - це чоловіча справа! А ось м'ясо підготувати, вугілля розвести, подати чоловікові пиво, і дивитися, щоб шашлик не згорів - це вже можна і жінці довірити"
Вам не здається, що любов до шашликів закладена в нас генетично? Як пам'ять про ті далекі часи, коли наші предки полювали на мамонтів, а потім смажили м'ясо вбитої тварини на відкритому вогні. Низка травневих свят традиційно відкриває шашличний сезон. І, звичайно ж, ми не могли не зібрати для вас колекцію рецептів дивовижно смачних шашликів на будь-який смак - з м'яса, птиці і навіть риби.
Шашлик з яловичини по-балканськи
Інгредієнти:
яловичина (вирізка з жирком, огузок);
ріпчаста цибуля;
рослинна олія;
червоний перець.
Приготування:
1. Нарізати яловичину кубиками, покласти до каструлі або глибокої миски, додати рослинну олію, червоний перець, нарізану кільцями цибулю і ретельно перемішати.
2. Поставити каструлю з м'ясом в холодильник на 2-3 години.
3. Нанизати м'ясо на шампури і смажити на мангалі, періодично збризкуючи маринадом.
4. Подавати зі свіжими овочами (огірки, помідори).
Шашлик з баранини по-карськи
Особливістю шашлику по-карськи є те, що для нього м'ясо не розрізають на маленькі шматочки, а навпаки, нарізають великими шматками (приблизно по 500 г кожен). Для шашлику по-карськи найкраще підійде баранина з поперекової частини туші. Крім того, такий шашлик не знімається з шампура одразу, адже м'ясо зверху засмажується швидше. Тому від м'яса періодично відрізають тонкі вже просмажені скибочки, а шашлик, що залишився на шампурі, продовжують смажити.
Інгредієнти:
баранина;
сало - в співвідношенні ¼ до баранини;
ріпчаста цибуля - з розрахунку 4-5 шт. на 1 кг м'яса;
лимон;
спеції - чорний перець, кріп, кінза, базилік;
виноградний оцет.
Приготування:
1. Цибулю пропустити через м'ясорубку, додати сіль, спеції, оцет, сік лимона.
2. М'ясо і сало нарізати шматками, додати маринад, перемішати. За бажанням можна влити у маринад трохи коньяку або хересу. Витримати м'ясо в маринаді 6-8 годин.
3. Нанизати шматки м'яса на шампури, чергуючи з салом, і обсмажувати на мангалі, як описано вище.
Шашлик зі свинини в яблучно-імбирному маринаді
Інгредієнти:
свинина (ошийок, задня частина);
яблучний сік;
ріпчаста цибуля;
часник;
чебрець;
корінь імбиру;
перець чилі;
оливкова олія;
сіль, перець.
Приготування:
1. Свинину нарізати шматками, покласти до каструлі.
2. Часник розчавити за допомогою широкої сторони ножа, імбир натерти на тертці.
3. У каструлю до м'яса додати часник, імбир, спеції, оливкову олію, перемішати, залити яблучним соком. Зверху покласти нарізану кільцями цибулю. Накрити кришкою і поставити в холодильник на кілька годин.
4. Нанизати на шампури і смажити на мангалі, постійно перевертаючи.
Шашлик з індички з часником і лимоном
Інгредієнти:
філе індички;
часник - з розрахунку 1 головка на 1 кг м'яса;
лимон;
рослинна олія;
сіль, спеції (можна використовувати готову приправу "Для шашлику").
Приготування:
1. М'ясо нарізати на порційні шматки.
2. Часник пропустити через прес або дрібно нарізати. Залити олією і дати настоятися протягом 20 хвилин.
3. М'ясо скропити соком лимона, додати сіль, спеції, часник з олією, ретельно перемішати і поставити маринуватися в прохолодне місце на 5-6 годин.
4. Смажити на мангалі як звичайний шашлик.
Шашлик з курячих крилець в медово-гірчичному маринаді
Інгредієнти:
курячі крильця;
лимон;
оливкова олія;
мед;
гірчиця;
часник;
сіль.
Приготування:
1. Часник дрібно нарізати або пропустити через прес. Залити його оливковою олією і медом, видавити сік лимона, додати гірчицю і сіль, ретельно перемішати.
2. Отриманий маринад вилити у каструлю з курячими крильцями, ще раз перемішати, накрити кришкою і залишити маринуватися протягом 2-3 годин при кімнатній температурі.
3. Викласти крильця на решітку. Смажити на грилі, періодично перевертаючи.
Шашлик з риби
Рибу для шашлику краще придбати вже оброблену і просто нарізати її шматками. Дрібну скумбрію нарізати взагалі не потрібно, просто запекти цілком на решітці для грилю. Можна приготувати шашлик з декількох видів риб, тільки потрібно пам'ятати, що не можна змішувати річкову рибу та морську. Риба запікається швидше, ніж м'ясо, тому й обсмажувати її потрібно не так довго. Деякі сорти риби можуть виділяти багато жиру під час обсмажування, тому уважно стежте за тим, щоб вугілля не спалахувало.
Інгредієнти:
риба (горбуша, сьомга, сом, скумбрія);
паприка;
біле сухе вино;
гірчиця в зернах;
сіль;
оливкова олія.
Приготування:
1. Шматочки риби покласти до каструлі, додати зерна гірчиці, паприку, сіль, влити оливкову олію та вино.
2. Маринувати при кімнатній температурі протягом півгодини.
3. Нанизати рибу на шампур і обсмажити на мангалі, постійно перевертаючи.