Сезонні солодощі. 7 простих і смачних десертів з полуниці
Полуниця - одна з найулюбленіших в нашій країні ягід і, зрозуміло, вона добра сама по собі. Але чому б не урізноманітнити своє меню і не приготувати з неї абсолютно нові страви? Особливо з огляду на те, що з нашими рецептами зробити це зовсім не складно.
ПАННА КОТТА З ПОЛУНИЧНИМ ЖЕЛЕ
Для вершкового желе:
400 мл жирних вершків (не менше 20%)
100 мл молока
1 ст. ложка желатину
½ склянки цукру
Для полуничного желе:
200 г полуниці
2 ч. ложки желатину
2 ст. ложки цукру
1. Желатин розвести в холодній воді (приблизно півсклянки), дати постояти 5 хвилин.
2. Сливки та молоко влити в каструльку, додати цукор, поставити на вогонь. Довести до кипіння, постійно помішуючи, зняти з вогню.
3. Змішати з розведеним желатином, добре перемішати, до повного розчинення желатину.
4. Розлити суміш у склянки або келихи, остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на 2-3 години.
5. Готуємо полуничне желе. Желатин розвести в 2 ст. ложках води, дати набрякнути.
6. Полуницю скласти в каструльку, додати цукор і трохи води, поставити на вогонь. Варити, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Подрібнити в блендері до стану пюре.
7. Змішати полуничне пюре з желатином до його повного розчинення, остудити до кімнатної температури.
8. Влити полуничне желе зверху застиглого молочного, поставити в холодильник до повного застигання.
ПОЛУНИЧНИЙ САМБУК
½ кг полуниці
4 ст. ложки цукор
2 яєчних білки
1 ч. ложка лимонного соку
1 ст. ложка желатину
Ягоди полуниці та листочки м'яти для прикрашання
1. Полуницю з цукром перетерти до стану пюре за допомогою блендера.
2. Желатин розвести в холодній воді та дати набрякнути протягом 5 хвилин.
3. Змішати полуничне пюре з желатином і добре перемішати.
4. Білки збити з лимонним соком в міцну піну, обережно ввести їх у полуничну суміш, перемішати і розкласти у вазочки. Поставити в холодильник на годину.
5. Прикрасити ягодами та гілочками м'яти.
ПОЛУНИЧНИЙ ТІРАМІСУ
250 г сиру маскарпоне
4 яйця
100 г цукру
Упаковка печива "савоярді"
Полуниця для прикрашання
Для полуничного сиропу:
200 г полуниці
2 ст. ложки цукру
1 ст. ложка лимонного соку
1. Відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром. Додати маскарпоне, перемішати лопаткою або ложкою.
2. Білки збити в піну. Додати білки в жовтково-сирну масу, обережно перемішати.
3. Готуємо сироп. Полуницю покласти в каструльку, засипати цукром, влити лимонний сік, поставити на вогонь і потримати, поки цукор не розчиниться.
4. Кожне печиво швидко вмочити в полуничний сироп, викласти одним шаром у форму. Покласти половину сирно-яєчної маси, розрівняти ложкою. Викласти другий шар печива і знову залити сумішшю.
5. Прикрасити зверху ягодами полуниці та поставити в холодильник на кілька годин.
ПОЛУНИЧНИЙ ТРАЙФЛ
250 г сиру
250 г сметани
250 г полуниці
150 г бісквітного печива
50 г цукрової пудри
Сік 1 лимона
6 ст. ложок кави
1. Полуницю нарізати тонкими скибочками, печиво розламати на шматочки.
2. Сметану змішати з сиром, цукровою пудрою та лимонним соком, збити.
3. Розкласти печиво у стаканчики, полити кавою, зверху викласти половину сирної суміші. Викласти скибочки полуниці, а потім другу половину суміші. Поставити в холодильник на годину. Перед подачею прикрасити полуницею.
ПОЛУНИЧНИЙ ЛАССІ
300 г полуниці
200 г натурального йогурту
2/3 склянки води
2 ст. ложки цукру
Лід
1. Ягоди полуниці покласти в миску, додати йогурт, цукор, воду і збити блендером до однорідної маси.
2. Протерти суміш через сито і розлити у келихи. Додати лід.
ПОЛУНИЧНІ МАКАРУНИ
100 г цукрової пудри
1 склянка перемелених в борошно горіхів
2 яєчних білки
100 г полуниці
2 ст. ложки цукру
Для начинки:
50 мл жирних вершків
200 г білого шоколаду
100 г полуничного пюре
1. Начинку для макарун необхідно приготувати з вечора, щоб вона постояла в холодильнику не менше 10 годин. Для цього вершки потрібно змішати з полуничним пюре, довести до кипіння, всипати поламаний шматочками шоколад і добре розмішати. Остудити, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
2. Готуємо макаруни. 50 г цукрової пудри змішати з горіхами, поставити на повільний вогонь і потримати 5 хвилин.
3. Білки охолодити, збити з цукровою пудрою до міцних піків і залишити на 2 хвилини.
4. Полуницю покласти в каструльку, засипати цукром і потримати на вогні, щоб вона пустила сік.
5. Додати до білків горіхи та полуничний сироп, добре перемішати.
6. Деко застелити пергаментом і викласти на нього ложкою або за допомогою кулінарного мішечка коржі з білкової маси діаметром, приблизно, 3-4 см.
7. Дати постояти півгодини, щоб майбутні макаруни злегка обвітрилися і затверділи.
8. Випікати 10 хвилин при температурі 170 градусів.
9. Об’єднати дві половинки макарун за допомогою начинки і ненадовго поставити в холодильник для застигання.
ПОЛУНИЧНИЙ ДЕСЕРТ ЗІ СМЕТАНОЮ
Полуниця
Густа сметана
Цукор
Злакове печиво
Козинаки
1. Полуницю розрізати на чотири частини, розкласти у вазочки. Посипати цукром, покласти кілька ложок сметани.
2. Печиво розкришити, посипати ним сметану.
3. Покласти ще один шар полуниці, посипати печивом, полити сметаною.
4. Розкришити козинаки, насипати зверху.
5. Прикрасити десерт, цілим печивом, полуницею та гілочкою м'яти.
ШТРУДЕЛЬ З ПОЛУНИЦЕЮ
400 г листкового тіста
300 г полуниці
2 ст. ложки цукру
2 ст. ложки панірувальних сухарів
1 яєчний жовток
1. Полуницю розрізати на чотири частини, засипати цукром, додати панірувальні сухарі та перемішати.
2. Тісто розкачати тонким шаром, викласти на тісто полуничну начинку, згорнути рулетом.
3. Змастити рулет яєчним жовтком, покласти на деко і запікати в духовці 30-40 хвилин при температурі 200 градусів.
4. Подавати зі збитими вершками або морозивом.