Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

Найвідоміші соуси з усього світу

Найвідоміші соуси з усього світу

24 листопада 2020 | 00:19

Cьогодні хочемо запропонувати урізноманітнити ваше меню, скориставшись ідеями з усього світу. У нашій добірці - найвідоміші соуси з різних країн, від Америки до Японії, і ми із задоволенням ділимося їхніми рецептами з вами.

ІТАЛІЯ. ПЕСТО
Соус песто можна використовувати як приправу до пасти, супів або просто намазувати на хліб.

100 г зеленого базиліка
3 ст. ложки насіння пінії (можна замінити кедровими або волоськими горішками, кеш
ю)
2 ст. ложки тертого овечого сиру
3 ст. ложки тертого пармезану
3 зубчики часнику
150 мл оливкової олії
Сіль - за смаком

Базилік дрібно нарізати, горішки подрібнити в ступці. Покласти в блендер, додати сир і очищений часник. Збити, потім додати сіль та оливкову олію і ще раз трохи збити до однорідного стану.

ЧЕРВОНИЙ ПЕСТО
Дуже популярний різновид соусу песто, до якого додають в'ялені томати.

20 г базиліка
3 ст. ложки насіння пінії
2 зубчики часнику
3 ст. ложки тертого пармезану
100 г в'ялених томатів
1 ст. ложка бальзамічного оцту
100 мл оливкової олії
Сіль - за смаком

Нарізати базилік, подрібнити в ступці горішки. Скласти всі інгредієнти в блендер, збити, влити бальзамічний оцет, збити, потім додати оливкову олію, перемішати до однорідного стану.

ЯПОНІЯ. ТЕРІЯКІ
Солодкий соус, який чудово підійде до багатьох страв - качки, риби, м'яса, овочів-гриль.

½ склянки соєвого соусу
½ склянки тростинного цукру (або 8-10 кубиків)
2 зубчики часнику
1 ч. ложка натертого імбиру
1 ст. ложка меду
1 ст. ложка винного оцту
1 ч. ложка оливкової олії
¼ склянки води
3 ч. ложки крохмалю

Часник пропустити через прес. На сковороду влити соєвий соус, поставити на вогонь, додати цукор, імбир, часник, перемішати. Додати мед, оцет, оливкову олію. Почекати поки мед розчиниться, влити воду і всипати крохмаль. Помішуючи, довести до кипіння на середньому вогні, і потім проварити ще п'ять хвилин. Через 15-20 хвилин соус охолоне та загусне. Можна подавати відразу, а можна перелити у скляну тару і зберігати в холодильнику.

МЕКСИКА. САЛЬСА
Мексиканці зазвичай їдять сальсу з коржиками, кукурудзяними чіпсами, а також як доповнення до тако - кукурудзяної тортильї з різноманітними начинками.

10 помідорів
2 зубчики часнику
1 цибулина
1 стручок перцю чилі
Пучок кінзи
3 ст. ложки соку лайма
1 ч. ложка кмину
Оливкова олія
Сіль - за смаком

Покласти помідори, перець чилі, цибулю та часник у велику сковороду, полити оливковою олією і обсмажувати, часто помішуючи 5-10 хвилин, поки овочі злегка не підгорять. Зняти з вогню, остудити, зняти шкірку з цибулі, часнику та помідорів, видалити серцевину з помідорів і чилі. Подрібнити овочі в блендері, додати сік лайма, посічену кінзу, сіль, кмин і ще раз збити в блендері до однорідного стану.

УКРАЇНА. СМЕТАННИЙ СОУС З ЧАСНИКОМ
Ідеальний зі смаженими кабачками або оладками з кабачків.

Склянка сметани
3-4 зубчики часнику
Пучок зелені (кріп, петрушка)
Сіль - за смаком

Часник пропустити через прес, зелень подрібнити. Змішати в піалці сметану, часник і зелень, посолити та добре перемішати.

ГРУЗІЯ. САЦЕБЕЛІ
Соус відмінно підходить до шашлику та птиці - курки, індички. Ідеальна приправа для курчати табака.

0,5 кг помідорів
100 г волоських горіхів
Пучок кінзи
Пів-пучка м'яти
2 зубчики часнику
Сіль, гострий перець, хмелі-сунелі - за смаком

Помідори обдати окропом і зняти з них шкірку. Горіхи подрібнити в ступці, кінзу, м'яту та часник - дрібно нарізати. Скласти всі інгредієнти в блендер і добряче збити.

ПІВНІЧНА АМЕРИКА. ТИСЯЧА ОСТРОВІВ
Як правило, соус подають до овочевих салатів і гамбургерів.

1 склянка майонезу
¼ склянка кетчупу
2 ст. ложки винного оцту
Половинка цибулини
Половинка зеленого солодкого перцю
Петрушка або кінза
Сіль, перець - за смаком
Мелений гострий перець - за бажанням

Цибулю, солодкий перець та зелень дуже дрібно нарізати. Додати майонез, кетчуп, оцет, посолити, поперчити і перемішати до однорідного стану. Для того, щоб зробити соус гострішим, можна додати до нього каєнський перець або чилі.

АВСТРІЯ. АПФЕЛЬКРЕН - "ЯБЛУЧНИЙ ХРІН"
Підходить до холодних і гарячих страв з яловичини.

4 яблука
½ лимона
1 ст. ложка цукру
20 г кореня хрону

Яблука очистити, видалити з них серцевину та нарізати великими шматками. Скласти в каструльку, засипати цукром і залити невеликою кількістю води. Варити на слабкому вогні, поки яблука не стануть м'якими. Остудити. Перекласти в блендер, додати натертий хрін і сік лимона. Збити до стану пюре.

ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА. ЧИМІЧЧУРІ
Соус для смаженого м'яса

Пів-пучка петрушки
Пів-пучка кінзи
Половинка цибулини
2 зубчики часнику
2 ст. ложки винного оцту
100 мл оливкової олії
1 ч. ложка орегано
½ ч. ложки зіри
Сіль, перець - за смаком
1 стручок гіркого перцю - за бажанням
1 ч. л. сушеного орегано

Подрібнити цибулю, часник, зелень та змішати з іншими інгредієнтами. Якщо ви хочете зробити соус гострішим, додайте дрібно нарізаний гіркий перець.

АЗЕРБАЙДЖАН. НАРШАРАБ (ГРАНАТОВИЙ СОУС)
Зазвичай використовується як приправа до м'яса та риби.

Натуральний гранатовий сік
Цукор, сіль

Спеції за смаком - коріандр, базилік, кориця, лавровий лист, чорний або червоний перець

Гранатовий сік влити в каструльку і поставити на вогонь. Після того, як сік закипить, випарювати його на повільному вогні близько години (сік повинен загуснути і зменшиться в об’ємі на 20 відсотків). Додати сіль, цукор, спеції, перемішати, потім зняти з вогню. Соус можна перелити в скляну тару і зберігати в холодильнику.

КРАЇНИ МАГРИБУ. ХАРІССА
У Тунісі харіссу подають практично до всього - м'яса, риби, страв з круп, макаронів, супів, як самостійну закуску і як доповнення до бутербродів.

2 солодких перці
4 стручки гострого перцю
3 зубчики часнику
2 ч. ложки паприки
2 ч. ложки зіри
2 ч. ложки коріандру
1 ч. ложка цукор
2 ст. ложки лимонного соку
Оливкова олія, сіль

Перець помити і запікти в духовці 20 хвилин при температурі 180 градусів. Ще гарячим покласти в поліетиленовий пакет і зав'язати його. Дати перцю охолонути, потім зняти з нього плівку та видалити серцевину. Часник подрібнити. Збити в блендері солодкий перець, гіркий перець та часник. Додати лимонний сік і спеції, ще раз збити. Якщо ви збираєтеся зберігати соус, можна покласти його у скляну тару і залити оливковою олією.

Телепрограма