8 чудових страв у горщиках на будь-який смак
Готувати їжу в горщиках - суцільне задоволення! По-перше, страви виходять неймовірно соковитими та смачними, по-друге, вони доволі прості у приготуванні, а по-третє, це ще й корисно. У горщиках можна готувати не тільки добре знайому всім печеню, але і безліч інших страв: овочі, рибу, каші та навіть супи. М'ясні, рибні, овочеві та грибні - сьогодні ми пропонуємо вам рецепти страв у горщиках на будь-який смак.
ЖУЛЬЄН В ГОРЩИКУ
200 г курячого філе
300 г печериць
2 цибулини
200 г вершків
100 г твердого сиру
2 ст. ложки рослинної олії
Сіль, перець за смаком
1. Філе відварити і дрібно нарізати.
2. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити, додати нарізані печериці та смажити, поки не випарується вода. Додати куряче філе, посолити, поперчити.
3. Додати вершки і довести до кипіння.
4. Перекласти масу в горщики, зверху посипати тертим сиром. Запікати в духовці 5-7 хвилин при температурі 180 градусів.
КУРЯЧІ СЕРДЕЧКА В ГОРЩИКАХ
500 г курячих сердечок
300 г печериць
5 картоплин
1 морква
1 цибулина
4 зубчики часнику
200 г твердого сиру
350 мл вершків
Вершкове масло
Сіль, перець, сухі трави за смаком
1. Подрібнені цибулю, часник і натерту на крупній тертці моркву злегка обсмажити.
2. Окремо обсмажити гриби, поки з них не випарується вода.
3. Окремо обсмажити курячі сердечка протягом 20 хвилин, посолити, поперчити.
4. На дно кожного горщика викласти нарізану шматочками картоплю, посолити, потім покласти шматочок вершкового масла, гриби, сердечка. Посипати травами, влити вершки (приблизно до половини горщика), посипати сиром.
5. Запікати в духовці 30 хвилин при температурі 220 градусів.
ТОМАТНИЙ СУП В ГОРЩИКУ
1 кг помідорів
800 г бульйону
3 цибулини
150 г тертого пармезану
Білий хліб з борошна грубого помелу
Часник, оливкова олія, сіль, перець.
1. Подрібнені цибулю та часник обсмажити в олії, додати нарізані шматками помідори, обсмажити, влити бульйон. Додати нарізаний кубиками хліб без кірки (2-3 шматочки), посолити, поперчити і тушкувати на повільному вогні 40 хвилин.
2. Розлити суп у горщики, покласти зверху шматок хліба, натертого часником, посипати сиром і запікати в духовці хвилин 10-15.
РИБА В ГОРЩИКУ
500 г філе морської риби
1 цибулина
2-3 картоплини
2 солоних огірка
2 ст. ложки вершків
1 ст. ложка томатної пасти
1 склянка води
Червоний перець на кінчику ножа
Сіль за смаком
1. Цибулю дрібно нарізати та обсмажити в олії.
2. Покласти у горщик нарізану кружальцями картоплю, додати цибулю, червоний перець, воду і поставити в духовку на 15 хвилин.
3. Покласти у горщики з картоплею нарізану кубиками рибу, подрібнені огірки, додати томатну пасту, вершки, накрити кришкою і запікати в духовці ще 15-20 хвилин.
БАКЛАЖАНИ З ГРИБАМИ В ГОРЩИКУ
4 баклажана
2 цибулини
4 зварених круто яйця
300 г білих грибів або шампіньйонів
1 склянка сметани
Сіль, перець за смаком
1. Баклажани очистити, нарізати середніми кубиками, злегка посолити і залишити на годину. Гриби відварити, нарізати та обсмажити на вершковому маслі з дрібно нарізаною цибулею.
2. Баклажани віджати від соку та обсмажити у рослинній олії.
3. До горщиків покласти шарами баклажани, гриби з цибулею і нарізані кружальцями яйця. Посолити поперчити, викласти ще один шар баклажанів. Залити сметаною і запікати в духовці 20 хвилин.
М'ЯСО В ЦИБУЛЬНОМУ СОУСІ
400 г свинини
2 цибулини
1 склянка сметани
1 ст. ложка гірчиці
2 ст. ложки борошна
Часник, сіль, спеції за смаком
1. Покласти на дно горщиків дрібно нарізану цибулю, потім нарізану шматками свинину. Додати перець горошком і лавровий лист. Запікати в духовці 2 години при температурі 180 градусів. Посолити.
2. На сухій сковороді обсмажити борошно, додати сметану, гірчицю, часник, сіль, спеції. Соусом залити м'ясо.
ГРЕЧКА З ГРИБАМИ В ГОРЩИКУ
500 г печериць
2 цибулини
2 моркви
2 ст. ложки топленого масла
Гречка
Бульйон або вода
Сіль, спеції за смаком
1. Гриби почистити, порізати соломкою, обсмажити у топленому маслі.
2. Додати цибулю та моркву, все разом обсмажити до готовності.
3. Покласти гриби з цибулею та морквою у горщики, додати гречку з розрахунку 5 ст. ложок на один горщик. Залити бульйоном або водою приблизно на 1 см вище гречки і перемішати.
4. Накрити горщики кришками та запікати в духовці 20 хвилин при температурі 200 градусів. Потім зняти кришки і потримати в духовці ще 15 хвилин.
ГУСТИЙ НІМЕЦЬКИЙ СУП АЙНТОПФ
500 г капусти
3 цибулини
4 картоплини
300 г яловичого фаршу
1 цибуля-порей
1 морква
100 г кореня селери
1 помідор
Петрушка, чебрець, розмарин, корінь петрушки, духмяний перець
Сіль
1. 2 цибулини нарізати півкільцями і обсмажити в олії. Додати нарізану кружальцями моркву і дрібно нарізаний корінь селери.
2. Перекласти овочі в каструлю, залити водою. Додати цибулю-порей, петрушку, корінь петрушки, верхні листи капусти, розмарин, шавлію, чебрець, помідор, лавровий лист, перець горошком, сіль. Варити на середньому вогні 25 хвилин. Готовий бульйон процідити через сито.
3. Нашаткувати капусту, картоплю нарізати великими кубиками, покласти у горщик, залити овочевим бульйоном, накрити кришкою і поставити в духовку на 30 хвилин.
4. Обсмажити на сковороді подрібнену цибулину до прозорості. Додати фарш і обсмажити до готовності фаршу (він повинен підрум'янитися). Посолити, поперчити.
5. Готовий фарш з цибулею покласти в горщик з супом, прогріти все разом у духовці протягом 5 хвилин.