Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

5 рецептів найсмачніших пасок до столу

5 рецептів найсмачніших пасок до столу

27 квітня 2021 | 15:57

Паска - це традиційна великодня випічка. Готують її один раз на рік, проте, справжня паска може залишатися свіжою до 40 днів. Паски бувають двох видів – традиційна борошняна та сирна. У Світле Христове Воскресіння прийнято починати день зі шматочка традиційної паски, яка символізує присутність Бога в житті людей. А сирна паска, зазвичай, робиться у формі усіченої піраміди і символізує собою гріб Господній. Звичайно ж, ми обов'язково будемо пекти наші традиційні паски, але чому б не спробувати приготувати ще й сирну? Це зовсім нескладно, вам тільки знадобиться спеціальна форма - пасочниця. У нашій сьогоднішній добірці - найкращі рецепти пасок на будь який смак.

Заварна паска

Інгредієнти:
сир - 2 кг;
вершкове масло - 300 г;
сметана 400 г;
яйця - 4 шт.;
сіль за смаком.

Приготування:
1.
Сир протерти через сито два рази.
2. Покласти в каструльку масло, сметану, 3 яйця, поставити на вогонь і довести до кипіння, постійно помішуючи.
3. Влити гарячу масу в сир, додати яйце, сіль, добре перемішати.
4. Покласти готову сирну масу в пасочницю, накрити рушником, покласти невеликий прес, і поставити на ніч у холодне місце.

Паска сира

Інгредієнти:
сир - 2,5 кг;
вершкове масло - 200 г;
цукор - 1 склянка;
сметана - 250 г;
сіль за смаком.

Приготування:
1.
Сир двічі протерти через сито.
2. Масло розтерти з цукром, додати сметану і продовжувати розтирати, поки не зникнуть кристалики цукру.
3. Отриману масу перемішати з сиром, посолити, ще раз перемішати, і покласти у пасочницю, накрити рушником, покласти невеликий прес, поставити на ніч у холодне місце.

Паска проста

Інгредієнти:
сир - 1 кг;
вершкове масло - 200 г;
сметана - 400 г;
жирні вершки - 1 склянка;
яєчні жовтки - 5 шт.;
цукор - 200 г;
горіхи, родзинки, ванілін, сіль за смаком.

Приготування:
1.
Сир віджати під пресом і протерти через сито.
2. Яєчні жовтки розтерти до білого кольору з цукром.
3. Додати до сиру вершки, ванілін, розтерті з цукром жовтки, вершкове масло, товчений горіх, промиті родзинки.
4. Все ретельно перемішати, щільно укласти в пасочницю, накрити рушником, покласти прес, поставити у холодне місце. Перед подачею викласти на плоске блюдо.

Царська паска

Інгредієнти:
сир - 1 кг;
вершкове масло - 450 г;
яєчні жовтки - 5 шт.;
цукор - 500 г;
жирні вершки (30%) - 300 г;
родзинки - 1 ст. л.;
мигдаль - 1 ст. л.;
дрібно нарізані апельсинові цукати - 1 ст. л.;
кардамон, ванілін - на кінчику ножа.

Приготування:
1.
Сир двічі протерти через сито.
2. Вершкове масло розтерти з цукром. Додати по одному жовтку. Розтерти до зникнення цукрових кристалів.
3. Отриману суміш додати до сиру, всипати родзинки, мигдаль, цукати, ванілін і кардамон, ретельно перемішати. Додати збиті вершки і акуратно перемішати ложкою зверху вниз.
4. Пасочницю застелити вологою марлею, викласти в неї сирну масу, накрити рушником, покласти невеликий прес і поставити на холод.

Традиційна Великодня паска

Інгредієнти:
борошно - 600 г;
молоко - 0,5 л;
цукор - 300 г;
яйця - 3 шт.;
вершкове масло - півпачки (125 г);
родзинки - 200 г;
цукати - 200 г;
фундук - 200 г;
дріжджі - 50 г;
ванільний цукор, кардамон, сіль на кінчику ножа.

Приготування:
1.
Яйця заздалегідь охолодити, борошно і сіль просіяти через сито.
2. Приготувати опару: дріжджі розвести у теплому молоці, додати цукор і половину борошна. Вимісити тісто, накрити рушником або харчовою плівкою і поставити в тепле місце на 2 години.
3. Збити окремо жовтки і білки, додати до тіста. Всипати борошно, що залишилося, додати розм'якшене масло. Вимісити тісто, накрити рушником і дати ще раз піднятися.
4. Додати в тісто замочений ізюм, дрібно нарізані цукати, подрібнений фундук, ванільний цукор і кардамон. Ретельно перемішати. Формочки для пасок злегка збризнути холодною водою, посипати манкою.
5. Заповнити формочки тістом на 1/3. Поставити в тепле місце, щоб тісто піднялося ще на третину (до 2/3 висоти форми).
6. Випікати в духовці при температурі 200 градусів, поставивши знизу духовки миску з водою.
7. Зверху паску прикрасити глазур'ю з білків і цукру або посипати цукровою пудрою.

Телепрограма