8 апетитних сирних страв з усього світу
Сир - один з найкорисніших продуктів у природі. Якщо ваш організм потребує кальцію (а чий організм його не потребує?), то його кращого джерела просто не існує. У сирі безліч корисних речовин, він легко засвоюється, від нього не набирають вагу - це універсальний продукт для всіх, хто хоче бути здоровим і красивим. Сир можна їсти і солоним, і солодким, він добре поєднується з багатьма іншими продуктами. Не дивно, що сир люблять не тільки у нашій країні, а й за її межами. Сьогодні ми пропонуємо вам добірку рецептів чудових страв з сиру з різних країн світу. Можливо, деякі з них здадуться вам досить незвичайними, але тим цікавіше їх спробувати, чи не так?
Ліниві вареники по-українськи
250 г сиру
2 яйця
5 ст. ложок борошна
½ склянки цукру
Сіль, вершкове масло
1. Сир розім'яти виделкою, додати яйця, борошно, цукор, щіпку солі, ретельно перемішати.
2. У киплячу воду опустити столову ложку, потім взяти ложкою трохи тіста, опустити її у воду і струсити тісто. Таким чином покласти у воду все тісто.
3. Після того, як вареники спливуть, потримати їх на вогні 2 хвилини, а потім дістати шумівкою.
4. Покласти в миску з варениками шматочок вершкового масла і перемішати.
"Кварккойльхен" - саксонські сирники
5 середніх картоплин
50 г родзинок
2 яйця
3 ст. ложки борошна
400 г сиру
5 ст. ложок цукру
Сік половинки лимона
Сіль, олія для смаження
1. Картоплю відварити в мундирі, охолодити, очистити, натерти на дрібній тертці чи подрібнити в м'ясорубці або блендері.
2. Родзинки промити в гарячій воді та висушити.
3. Сир розім'яти виделкою.
4. З'єднати в мисці картоплю з сиром, додати родзинки, яйця, борошно, цукор, сіль, лимонний сік і замісити тісто.
5. Сформувати коржики і підсмажити їх на рослинній олії з обох боків до появи рум'яної скоринки.
6. Покласти у форму для запікання і довести до готовності в духовці.
7. Подавати з варенням або джемом.
Французька закуска "Мізки ткача"
300 г сиру
50 мл густих вершків
4 ст. ложки оливкової олії
2 зубчики часнику
Ріпчаста цибуля або цибуля шалот - 1 шт.
Білий бальзамічний оцет або сухе біле вино - за смаком
Лук-різанець, петрушка - по кілька гілочок
1. Сир розім'яти, додати до нього дрібно нарізані цибулю, зелень та часник, влити оцет і оливкову олію.
2. Перемішати, додати сіль, перець, влити вершки і ще раз перемішати.
3. Подавати з грінками або тостами, натертими часником.
"Турошчуса" - паста з сиром по-угорськи
200 г сиру
200 г пасти
200 г бекону
50 мл вершків
Сіль, рослинна олія
1. Бекон нарізати невеликими тонкими скибочками і обсмажити на сковороді. Потім промокнути паперовим рушником, щоб прибрати надлишки жиру.
2. Сир розім'яти виделкою.
3. Відварити пасту в підсоленій воді, відкинути на друшляк, покласти назад до каструльки, додати сир, підсмажений бекон, влити вершки, посолити і трохи прогріти на вогні.
Сирні пончики по-польськи
250 г сиру
2 яйця
2 ст. ложки цукру
2 склянки борошна
½ ч. ложки соди
Цукрова пудра
Рослинна олія для смаження
1. Сир розтерти з цукром, додати яйця, борошно і погашену оцтом або лимонним соком соду, ретельно перемішати, щоб вийшло м'яке тісто.
2. Тісто розкачати ковбаскою, порізати на невеликі кружечки, а потім сформувати з них кульки.
3. У каструльку налити рослинну олію так, щоб вона повністю покрила кульки, добре розігріти.
4. Покласти в каструльку сирні кульки та обсмажити їх до золотистого кольору.
5. Вийняти пончики з олії, промокнути серветкою і посипати цукровою пудрою.
Латиські галушки з кмином
300 г сиру
2 ст. ложки сметани
1 яйце
3 ст. ложки борошна
50 г вершкового масла
1 ст. ложка крохмалю
2 ч. ложка кмину
сіль за смаком
1. Сир розтерти в мисці до стану однорідності, додати яйце, сметану, кмин, добре перемішати. Додати борошно, крохмаль, сіль і замісити м'яке тісто.
2. Мокрими руками сформувати круглі галушки і опустити їх у каструлю з киплячою водою. Після того, як вони спливуть, поварити 1-2 хвилини і вийняти шумівкою.
3. Покласти в миску з галушками вершкове масло і струсити.
Оселедець з сиром по-литовськи
400 г сиру
Філе 1 крупного оселедця
50 г сметани
50 г вершкового масла
100-150 г твердого сиру
Зелений салат
Петрушка
1. Філе оселедця дрібно нарізати, додати сир, сметану, тертий сир і ретельно перемішати.
2. Сформувати з отриманої маси кульки і викласти на листя салату.
3. Зверху посипати дрібно нарізаною петрушкою.
Норвезький бутерброд з сиром і лососем
Тости
100 г сиру
Кілька скибочок філе слабосоленого лосося
1-2 ст. ложки маку
½ пучка кропу
Лимон
1. Сир розтерти з маком, додати дрібно нарізаний кріп, перемішати.
2. Намазати сирну масу на тости, зверху покласти скибочки лосося.
3. За бажанням можна збризнути бутерброди лимонним соком і/або прикрасити тонкими скибочками лимона.