Головна Мапа сайту Контакти
RSS

Новини каналу

7 рецептів улюблених турецьких солодощів

7 рецептів улюблених турецьких солодощів

26 серпня 2021 | 14:56

Туреччина славиться своєю кухнею, особливо чудовими десертами. Про це знають всі, хто хоча б раз побував у цій країні. Хто з нас, повернувшись додому, не згадував з сумом чудові турецькі солодощі? Виявляється, все це запаморочливе печиво та тістечка можна легко приготувати у себе вдома. А як саме це зробити, ми вам сьогодні із задоволенням розповімо.

СЮТЛАЧ - РИСОВИЙ ПУДИНГ

1 л молока
2 склянки води
3 склянки рису
1 склянка цукру
3 ст. ложки крохмалю
2 жовтки
1 стручок ванілі або 1 ч. ложка ванільного цукру
1 ст. ложка коричневого цукру

1. Рис промити і відварити, відкинути на друшляк.
2. Збити жовтки з цукром в глибокій каструльці, поступово додаючи молоко.
3. Поставити каструльку на повільний вогонь і трохи нагріти, не доводячи до кипіння.
4. Додати рис, ваніль і розведений водою крохмаль. Ще раз нагріти, не доводячи до кипіння, зняти з вогню і розлити у вогнетривкі формочки.
5. Посипати сютлач коричневим цукром і поставити в розігріту до 200 градусів духовку на верхню полицю. Вниз духовки поставити деко та каструльку з водою. Запікати 15-20 хвилин до появи золотисто-коричневої скоринки.

ПАХЛАВА

500 тіста філо (продається в інтернеті)
200 г вершкового масла
1,5 склянки мелених волоських горіхів
1,5 склянки води
1,5 склянки цукру
1 ст. ложка лимонного соку

1. У каструльці змішати цукор з водою, поставити на вогонь та прокип'ятити протягом 5 хвилин на середньому вогні. Зменшити вогонь до мінімуму і варити ще 15 хвилин. Зняти з вогню, додати сік лимона, перемішати і остудити.
2. Тісто розрізати навпіл гострим ножем, щоб вийшли дві рівні частини.
3. Вершкове масло розтопити, форму для запікання змастити вершковим маслом.
4. Покласти на деко тісто з першої частини, змащуючи вершковим маслом кожен другий лист.
5. Висипати та рівномірно розподілити подрібнені волоські горіхи.
6. Потім покласти зверху тісто, змащуючи маслом кожен другий лист.
7. Нагріти гострий ніж і розрізати ним пахлаву на шматочки. Нарізати потрібно тільки верхню частину тіста, до шару горіхів.
8. Випікати в духовці при температурі 200 градусів 20 хвилин, потім зменшити вогонь до 160 градусів і випікати ще півгодини.
9. Пахлаву вийняти з духовки, трохи остудити і дорізати до кінця.
10. Полити пахлаву цукровим сиропом так, щоб більша частина сиропу потрапила у місця розрізів.
11. Накрити фольгою і дати настоятися протягом декількох годин, а краще залишити на ніч.

ЛИМОННИЙ РАХАТ-ЛУКУМ

2 склянки води
130 г кукурудзяного крохмалю
2 лимона
Для сиропу:
0,5 кг цукру
150 мл води
½ ч. ложки лимонної кислоти
Цукрова пудра та крохмаль для присипки
Горіхи, цукати - за бажанням

1. У каструлі з товстим дном змішати цукор, воду та лимонну кислоту. Перемішати й нагріти до 130 градусів.
2. Крохмаль розвести в холодній воді. Лимонну цедру натерти на дрібній тертці, вичавити сік і процідити його.
3. Додати лимонний сік і цедру до крохмальної суміші, перемішати. Влити суміш в гарячий цукровий сироп, ретельно перемішати. Варити на середньому вогні, поки маса сильно не загусне, в кінці варіння додати горіхи та цукати.
4. Форму посипати сумішшю цукрової пудри і крохмалю у співвідношенні 1:1. Покласти масу в форму і розрівняти її ложкою, змоченою в холодній воді. Дати настоятися при кімнатній температурі протягом доби.
5. Нарізати рахат-лукум кубиками і обваляти їх в суміші пудри та крохмалю.

КАБАК ТАТЛИСИ - ДЕСЕРТ З ГАРБУЗА

М'якоть гарбуза
Цукор
Лимонний сік
Грецькі горіхи

1. Гарбуз очистити від насіння та шкірки, розрізати шматочками, викласти шарами в широку каструлю, посипаючи кожен шар цукром, злегка скропити лимонним соком. Накрити кришкою і залишити на ніч.
2. Поставити на повільний вогонь і тушкувати під кришкою протягом півгодини-години (в залежності від сорту гарбуза), щоб шматочки стали м'якими, але не розвалювалися.
3. Перед подачею гарбуз остудити, покласти шматочки на тарілку, полити сиропом, в якому він варився, і посипати товченими горіхами.

РЕВАНІ - ПИРІГ З МАННОЇ КРУПИ

1 склянка борошна
2 яйця
½ склянки цукру
½ склянки манки
½ склянки натурального йогурту
½ склянки рослинної олії
5 г розпушувача
1 пакетик ваніліну

Для сиропу:
200 г цукру
250 мл води
4 ст. ложки соку лимона

1. Цукор і яйця добре збити, додати йогурт, олію, манку, борошно з розпушувачем, ванілін. Добре збити до однорідної консистенції.
2. Вилити суміш в змащену маслом форму і випікати в духовці 25-30 хв при температурі 180 градусів.
3. Приготувати сироп. У каструльці змішати цукор, воду та лимонний сік, поставити на вогонь, довести до кипіння і варити на повільному вогні 20 хвилин.
4. Пиріг розрізати на ромбики, залити теплим сиропом і дати настоятися протягом півгодини, щоб пиріг добре просочився.

ДЖЕЗЕР’Є З МОРКВИ - РІЗНОВИД ЖЕЛЕ

½ склянки коричневого цукру
3 склянки дрібно натертої моркви
1 склянка кокосової стружки
1 склянка мелених горіхів (волоські, фундук, кеш’ю)
½ склянки кукурудзяного крохмалю
Цедра 1 лимона
1/3 склянки води

1. Моркву покласти у каструльку або глибоку сковорідку, додати воду, поставити на повільний вогонь і тушкувати під кришкою, поки морква не стане м'якою.
2. Додати цукор, тушкувати, поки він повністю не розтане і морква не пустить сік.
3. Обережно всипати крохмаль і, помішуючи, тримати на вогні, поки суміш не загусне.
4. Додати цедру лимона та горіхи. Перемішати і зняти з вогню.
5. Покласти суміш на деко, злегка змочене водою, розрівняти ложкою. Поставити в холодильник на ніч.
6. Розрізати желе на шматочки і обваляти в кокосовій стружці.

ШЕКЕРПАРЕ - ПЕЧИВО В СИРОПІ

1 склянка манки
3 склянки борошна
2 яйця
1 склянка цукрової пудри
1 пакетик розпушувача
½ ч. ложки соди
1 пакетик ваніліну
250 г вершкового масла
Фісташки для прикрашання
Для сиропу:
3 склянки води
3 склянки цукру
Сік половинки лимона

1. Змішати в мисці тепле вершкове масло, яйця, цукрову пудру, борошно з розпушувачем, манку, соду та ванілін. Замісити тісто, накрити його плівкою і дати постояти 15-20 хвилин.
2. Сформувати невеликі кульки, покласти їх на деко і трохи притиснути. В середину кожного печива втиснути фісташку.
3. Випікати в духовці при температурі 180 градусів 25-30 хвилин, щоб печиво підрум'янилося.
4. Воду з цукром і лимонним соком змішати в каструльці, поставити на вогонь, варити, поки цукор повністю не розчиниться. Додати сік лимона, перемішати, зняти з вогню.
5. Готове печиво залити теплим сиропом і залишити на півгодини, щоб він повністю увібрався.

Телепрограма