8 божественних страв італійської кухні, які легко можна приготувати вдома
Для всіх нас італійська їжа, в першу чергу, асоціюється з піцою та пастою. Але, зрозуміло, кухня такої великої країни з безліччю абсолютно різних регіонів не може обмежуватися двома стравами, нехай і такими популярними. В італійській кухні є безліч абсолютно фантастичних страв, приготувати які зовсім не складно. Про найвідоміших з них ми і хочемо вам сьогодні розповісти.
МІНЕСТРОНЕ
Мінестроне - найвідоміший італійський суп. Готують його зі свіжих овочів, іноді з додаванням рису або пасти. У класичному мінестроне повинні бути бобові, цибуля, морква, томати, але, взагалі, для нього підійдуть будь-які сезонні овочі.
2 л води
1 склянка замороженого горошку
1 склянка квасолі
½ капусти
4 помідори
2 картоплини
2 цукіні
1 морква
1 цибулина
½ склянки рису
Оливкова олія для смаження
Сіль, спеції (базилік, майоран, орегано)
1. Капусту нашаткувати, цукіні, картоплю, моркву та помідори - нарізати кубиками, цибулю - півкільцями.
2. Цибулю обсмажити на оливковій олії до золотистого кольору, додати моркву та обсмажити все ще кілька хвилин.
3. Воду довести до кипіння, всипати квасолю, покласти всі овочі і тушкувати на повільному вогні 1,5 години.
4. Частину овочів (десь половину) дістати з супу, перетерти в пюре за допомогою блендера, а потім повернути назад до супу і розмішати.
5. Всипати рис і варити ще 10 хвилин на слабкому вогні.
6. Перед подачею суп можна посипати тертим сиром.
БРУСКЕТИ ПО-СИЦИЛІЙСЬКИЙ
Італійці подають брускети в якості закуски перед основною стравою, як зараз прийнято говорити, антипасто. Начинки для брускет можуть бути різними, але загальний принцип такий: хліб для них обов'язково потрібно обсмажити на грилі або сковороді без олії та натерти часником. Найкраще для приготування брускет підходить чіабата.
Кілька скибочок хліба
в'ялені помідори
М'який козячий сир
Баклажан
Соус песто (за бажанням)
Рукола
Часник
1. Скибочки хліба обсмажити, натерти часником і змастити з одного боку соусом песто.
2. Баклажан нарізати кружальцями, обсмажити в олії, покласти на блюдо і прибрати зайвий жир паперовим рушником.
3. Покласти на кожну брускету шматочок баклажану, зверху покласти, приблизно, 1 ч. ложку сиру, трохи прим'яти, потім покласти в'ялені помідори і прикрасити листочками руколи.
КАПРЕЗЕ
Ще один різновид антипасто, легка закуска родом з острова Капрі. Завдяки тому, що кольори інгредієнтів капрезе повторюють кольори італійського прапора, страва вважається однією з національних у країні.
Помідори
Моцарелла
Зелений базилік
Сіль, перець
Оливкова олія
1. Помідори та моцареллу нарізати кружальцями, приблизно, 1 см.
2. Викласти на тарілку, чергуючи помідори і сир, посолити, поперчити, скропити оливковою олією.
3. Базилік порвати руками та прикрасити страву.
КАРПАЧО З ЯЛОВИЧИНИ
Страву з тонко нарізаних шматочків сирого м'яса вигадав відомий венеціанський ресторатор Джузеппе Чіпріані у 1950 році. Великий шанувальник живопису, він назвав свій шедевр ім'ям Віторе Карпачо - художника епохи Ренесансу, в картинах якого багато червоного та білого кольору.
Яловича вирізка
Оливкова олія
Лимон
Пучок руколи
Сіль, перець, італійські або прованські трави
Тертий пармезан
1. М'ясо промити, обсушити і покласти на 1-2 години в морозилку, щоб воно затверділо.
2. Гострим ножем нарізати м'ясо тонкими, майже прозорими скибочками, покласти їх на блюдо, рясно скропити оливковою олією та лимонним соком, поперчити, посолити, посипати травами. Поставити на 2 години в холодильник.
3. Перед подачею посипати карпачо тертим пармезаном і прикрасити листям руколи.
РИЗОТО ПО-МІЛАНСЬКИ
Ризото почали готувати в Італії років двісті тому назад, і з тих пір воно міцно увійшло у кухні багатьох італійських провінцій. Залежно від регіону, рис для нього попередньо обсмажують на вершковому маслі або оливковій олії.
1 склянка рису
½ л овочевого або м'ясного бульйону
10 шампіньйонів
5 помідорів
1 цибулина
150 г пармезану або іншого твердого сиру
Сіль, перець за смаком
1. Цибулю дрібно нарізати і злегка обсмажити в оливковій олії. Додати промитий рис та обсмажити, постійно помішуючи, поки рис не стане прозорим. Влити бульйон, посолити, поперчити і тушкувати рис, поки він не стане розсипчастим.
2. Гриби розрізати на 4 частини і обсмажити на окремій сковороді. Додати нарізані помідори і тушкувати все разом, поки помідори не перетворяться на кашку.
3. Змішати всі інгредієнти у великій мисці та посипати тертим сиром.
САЛЬТІМБОККА ПО-РИМСЬКИ
Сальтімбокка - страва з телятини та шинки, що стала популярною в усьому світі. У деяких рецептах шніцелі згортають рулетиком, але ми пропонуємо приготувати класичний варіант.
8 телячих шніцелів
8 скибочок шинки або бекону
8 листків шавлії
1 склянка марсали або іншого десертного вина
Сіль, червоний перець
Борошно для панірування
Вершкове або топлене масло для смаження
1. Розкладіть по половинці скибочки шинки і по листку шавлії на кожен шматок телятини та накрийте прозорою плівкою.
2. Відбийте телятину так, щоб шинка та шавлія міцно увійшли в неї, приберіть плівку і обваляйте шніцелі з обох сторін в борошні.
3. Розтопіть на сковороді олію й обсмажте шніцелі з обох боків до появи рум'яної скоринки.
4. Додайте вино і тушкуйте ще 10 хвилин, посоліть, поперчіть.
5. Подавати м'ясо, поливши його соусом, що залишився після тушкування.
БУРІДА - РИБНЕ РАГУ ПО-ЛІГУРІЙСЬКИ
Буріда - рибна страва родом з Північної Італії. Вона може бути як у вигляді супу, так і у вигляді рагу. Ми пропонуємо подати її на друге.
800 г морської риби
2 помідори
1 лимон
1 зубчик часнику
½ склянки білого сухого вина
2 ст. ложки винного оцту
Оливкова олія
Сіль, перець
1. Рибу очистити, промити, нарізати шматками, посолити і поперчити.
2. З помідорів зняти шкірку та дрібно нарізати м'якоть, часник - подрібнити.
3. Шматки риби підсмажити на оливковій олії на середньому вогні до золотистої скоринки. Перекласти в інший посуд.
4. У тій же сковороді обсмажити часник протягом 30 секунд. Покласти назад рибу, залити її вином, оцтом і тушкувати, поки рідина не випарується.
5. Додати помідори й тушкувати під кришкою на середньому вогні 15 хвилин, періодично перевертаючи шматки риби.
6. Готову рибу викласти на блюдо і полити лимоном (за бажанням).
ПАННА КОТТА З МАЛИНОВИМ СОУСОМ
Один з найпопулярніших у світі десертів родом з північно-італійській провінції П'ємонт. Представляє він собою щось на зразок молочного желе. Базові продукти для панна котти - вершки, цукор і желатин, а варіацій її приготування дуже і дуже багато.
250 мл жирних вершків (35%)
10 г желатину
1 склянка заморожених ягід малини
4 ст. ложки цукру
Свіжа м'ята
1. Желатин замочити у 3 ст. ложках води й дати набрякнути.
2. Сливки налити в каструльку, підігріти, додати цукор і розмішати.
3. Додати желатин і добре перемішати, щоб він повністю розчинився.
4. Налити рідину у форми, остудити та поставити в холодильник на кілька годин, щоб десерт застиг.
5. Ягоди малини розморозити і перетерти в пюре через сито або за допомогою блендера.
6. Перевернути формочки з десертом на тарілки для подачі. Полити малиновим соусом і прикрасити листком м'яти.