Солодощі у формі кульок. 8 чудових рецептів
У кулінарії країн Південно-Східної Азії, особливо в Індії, дуже популярні солодощі у вигляді кульок. Їх готують з сухофруктів, горіхів, горохового або рисового борошна, молочних продуктів. Часто до складу таких цукерок входить кероб - порошок зі стручків ріжкового дерева, який за смаком нагадує какао, має багато корисних властивостей і не містить кофеїну. Завдяки тому, що ці солодощі готуються повністю з натуральних продуктів, вони не лише смачні, а й корисні. Це ідеальний десерт для дітей та вегетаріанців, втім, напевно, вони смакуватимуть і всім іншим. Пропонуємо вашій увазі кілька нескладних рецептів таких солодощів.
КЛАСИЧНІ КУНЖУТНІ КУЛЬКИ
150 г рисового борошна
50 г пшеничного борошна
60 г цукру
½ склянки води
1,5 ч. ложки пекарського порошку
½ склянки кунжуту для присипки
1. Змішати борошно, цукор і пекарський порошок, влити воду, перемішати. Має вийти тісто середньої густоти, яке липне до рук. Якщо вийшло занадто цупке тісто, додайте більше води або молока.
2. Вологими руками виліпити з тіста кульки і обваляти їх у кунжуті.
3. Поставити кульки в морозилку на 10 хвилин (для того, щоб кульки не розвалювалися під час запікання, а кунжут краще тримався).
4. Випікати в духовці 15 хвилин при температурі 180 градусів, поки кульки не підрум'яняться.
ТРЮФЕЛЬНІ КУЛЬКИ
0,5 кг волоських горіхів
300 г шоколадних фініків
1 банан
150 г керобу для цукерок
25 г керобу для присипки
3 ст. ложки меду
1. Горіхи подрібнити до стану борошна, змішати його з керобом.
2. У блендері перетерти в пюре банан і фініки. Додати мед, горіхове борошно, і ретельно перемішати. Повинна вийти щільна маса.
3. Руками або за допомогою ложки сформувати з маси кульки розміром з волоський горіх і обваляти їх у керобі. Готові трюфелі поставити на кілька годин у холодильник.
КУНЖУТНО-МАКОВІ ЦУКЕРКИ
Для цих цукерок потрібно приготувати кунжутно-макове молочко, так як в рецепті використовується макуха, щозалишається після проціджування.
Для молочка:
5 ст. ложок кунжуту
5 ст. ложок маку
2 ст. ложки меду
1 стакан води
Для цукерок:
Кунжутно-макова макуха
8 фініків
1 склянка волоських горіхів
4 ч. ложки меду
1. Приготувати молочко. Насіння маку та кунжуту замочити на ніч у склянці з водою. Вранці подрібнити розбухлу масу в блендері (разом з водою). Додати мед і ще раз все перемішати. Віджати через марлю. Молочко можна випити, а макуха знадобиться нам для кульок.
2. Фініки й горіхи подрібнити у блендері. Додати макуху і мед. Ретельно перемішати.
3. З отриманої маси скачати кульки розміром з волоський горіх і обваляти в кунжуті.
ГОРІХОВІ КУЛЬКИ З КУРАГОЮ
100 г волоських горіхів
150 г кураги
100 г кокосової стружки
2 ч. ложки кориці
1/2 ч. ложки мускатного горіха
1 ст. ложка меду
1 ст. ложка соку лимона
1. Волоські горіхи подрібнити в ступці або порубати ножем.
2. Подрібнити у блендері курагу зі спеціями.
3. Змішати горіхи, курагу та мед, додати лимонний сік і половину кокосової стружки.
4. З отриманої маси скачати кульки і обваляти в кокосовій стружці. Потримати кілька годин на холоді.
ІНЖИРНО-АПЕЛЬСИНОВІ КУЛЬКИ
200 г сушеного інжиру
50 г мигдалю
1 апельсин
2 ч. ложки тертої апельсинової цедри
Кероб для присипки
1. Цедру апельсина натерти на дрібній тертці. Це найзручніше зробити з цілого і неочищеного апельсину. Нам знадобиться 2 ч. ложки.
2. Інжир, мигдаль і очищені апельсинові шматочки подрібнити у блендері, додати цедру, перемішати.
3. З отриманої маси сформувати кульки розміром з волоський горіх і обваляти їх у керобі.
МИГДАЛЬНО-ІМБИРНІ ТРЮФЕЛІ
½ склянки мигдалю
½ склянки мигдалевого масла або пасти
¼ склянки волоських горіхів
½ ч. ложки меленого імбиру
½ склянки фініків без кісточок
Кокосова стружка або кунжут для присипки
1. У блендері подрібнити мигдаль, волоські горіхи та фініки. Додати масло, імбир, все добре перемішати.
2. З отриманої маси скачати кульки і обваляти їх в кунжуті або кокосовій стружці.
3. У блендері подрібнити горіхи та мелений імбир.
ЛАДДУ - КУЛЬКИ З ГОРОХОВОГО БОРОШНА
500 г вершкового масла
4 склянки нутового або горохового борошна
2 ст. ложки натертого кокосового горіха
2 ст. ложки крупно нарізаних волоських або лісових горіхів
½ ч. ложки меленого насіння кардамону
250 г цукрової пудри
1. Масло розтопити на сковороді, додати борошно і, постійно помішуючи, смажити, приблизно, 15 хвилин (воно повинно почати поширювати горіховий аромат).
2. Не перестаючи помішувати, додайте кокосову стружку, горіхи та кардамон. Потримайте все разом на вогні ще дві хвилини (не забуваємо помішувати!).
3. Зніміть суміш з вогню і додайте в неї цукрову пудру, перемішайте.
4. Скачайте з отриманої маси кульки і поставте їх у холодне місце на кілька годин.
РАСАГУЛА - СИРНІ КУЛЬКИ В СИРОПІ
Для приготування цих кульок нам знадобиться панір - домашній сир. Можна використовувати як готовий, так і приготований самостійно.
300 г паніру
3 склянки води
300 г цукру
1 ст. ложка рожевої води
1. Покладіть панір у велику миску і перемішайте його. Вимішуйте, поки він не стане абсолютно однорідним. Скачайте з нього невеликі кульки. Вони повинні бути гладкими та круглими, без тріщин.
2. Приготуйте сироп. Воду налийте у каструлю, додайте цукор, доведіть до кипіння і потримайте на вогні 5 хвилин.
3. Налийте половину сиропу в миску, додайте рожеву воду і остудіть.
4. Сироп, що залишився, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і обережно опустіть в нього кульки. Під час варіння кульки сильно розбухнуть, тому стежте за тим, щоб між ними залишилося вільне місце. Накрити кришкою і варити на середньому вогні 10 хвилин. Під час варіння збризніть кульки декілька разів холодною водою.
5. Обережно дістаньте кульки ложкою, покладіть у холодний сироп і поставте на холод. Кульки повинні знаходитися в сиропі від 4 годин до 2 днів.